Πολιτική

Δεν συμβαδίζουν ανάπτυξη και νέα μέτρα για μετά το 2018


Σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας και αβεβαιότητας στην Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018. Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις εκ νέου διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους Θεσμούς αλλά και το τι θα τονίσει στις επαφές που θα έχει με τους ξένους ηγέτες στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. 

Αναφερόμενος δε για τις πρόσφατες εξαγγελίες - μέτρα στήριξης, σημείωσε πως τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Διαβάστε: Την συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας θα εξαγγείλει ο Τσίπρας

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμα το sofokleousin.gr, αρχίζει ένας νέος κύκλος επαφών για την επίτευξη πολιτικής λύσης την ώρα που οι εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα για άλλον ένα γύρο σκληρών διαβουλεύσεων ώστε να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση. Χωρίς να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «εκβιάζει και απειλεί» ή ότι «μπλοφάρει», ο  Αλ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δύο επιλογές για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος:

-Να  δεχθούν να μειωθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,5%-2%, ή

-Να  αποδεχθούν συνέχιση του προγράμματος χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος 

Αυτές είναι – κατά την ελληνική πλευρά -  οι μόνες εναλλακτικές λύσεις, εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να ζητά «προκαταβολικά» μέτρα 4,2 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο πρόγραμμα, εφ’ όσον ο στόχος πλεονάσματος μείνει στο 3,5%.

Διαβάστε αναλυτικά: Τσίπρας προς Ευρωπαίους: Μικρότερα πλεονάσματα, ή αφήστε έξω το ΔΝΤ