Πολιτική

Δεν «προχωρά» η Επιτροπή ΗΠΑ-Ρωσίας για τις κυβερνοεπιθέσεις


 Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε έναντι της ιδέας για την συγκρότηση μιας κοινής ομάδας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με την Ρωσία, γράφοντας στο Twitter ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την σκληρή κριτική που δέχθηκε η πρότασή του από τους Ρεπουμπλικάνους, που υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να εμπιστευτεί την Μόσχα.

Ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter χθες το πρωί, ότι ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν την Παρασκευή, την συγκρότηση μιας “προστατευμένης ομάδας κυβερνοασφάλειας” προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κίνδυνος ηλεκτρονικής παρεμβολής σε εκλογικές διαδικασίες.

Ωστόσο, η ιδέα αυτή προκάλεσε από την αρχή πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και την άσκηση κριτικής από Ρεπουμπλικάνους που αναρωτήθηκαν γιατί η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Μόσχα, μετά τις υποψίες για εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, στις ΗΠΑ.

“Δεν είναι η πιο ηλίθια ιδέα που έχω ποτέ ακούσει, αλλά βρίσκεται αρκετά κοντά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Ο Ας Κάρτερ που υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ειρωνικά στο CNN: “Είναι όπως αυτός που ληστεύει το σπίτι σου και σου προτείνει μία ομάδα εργασίας για τις ληστείες.”

Ο σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ, αλλά και υπουργοί του, όπως, ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κι ο υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, προσπάθησαν να εξηγήσουν την ιδέα του Αμερικανού προέδρου. Ο Μνούτσιν δήλωσε το Σάββατο, ότι οι πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν στην δημιουργία “μιας ομάδας κυβερνοασφάλειας προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, ενώ θα συνεργαστούν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.” Ωστόσο, ο Τραμπ επέστρεψε χθες στο θέμα αυτό, που προέκυψε κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν, στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G20 στο Αμβούργο και με ανάρτησή του στο Twitter το υποβάθμισε. “Το γεγονός ότι εγώ κι ο πρόεδρος Πούτιν συζητήσαμε την “Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο” και την συγκρότηση μιας ομάδας, δεν σημαίνει πως νομίζω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δεν μπορεί να γίνει,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

Μετά υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με την Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία, “μπορεί να γίνει, όπως και έγινε.”

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, αναγνώρισε την επιθυμία του Τραμπ να προχωρήσει με την Ρωσία, αλλά πρόσθεσε: “Υπάρχει μία τιμή που πρέπει να πληρώσουν.” “Δεν υπήρξε καμία τιμωρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε κυριολεκτικά ν' αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Τραμπ είχε εξαγγείλει επαναπροσέγγιση με την Μόσχα στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεση αυτή εξαιτίας των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Κογκρέσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ διερευνά την υπόθεση αυτή, έχοντας τεθεί επικεφαλής της έρευνας του FBI, όπως επίσης και το ενδεχόμενο πιθανής συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων. Το επίκεντρο όλων των ερευνών βρίσκεται στις ενέργειες της Μόσχας, σύμφωνα με τις δηλώσεις κοινοβουλευτικών, αλλά και στελεχών της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Δεν έχουν εντοπιστεί αποδείξεις για την εμπλοκή άλλων χωρών, πλην από την υπόθεση που έχει κάνει ο Τραμπ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει απορρίψει κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, ενώ η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας με την Ρωσία.

Ο Άνταμ Σιφ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN, “State of the Union” ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης σε μια ομάδα κυβερνοασφάλειας. “Εάν αυτό αποτελεί την καλύτερη άμυνα για τις εκλογές μας, θα ήταν καλύτερο να ταχυδρομήσουμε τις κάλπες στην Μόσχα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιφ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” επικαλέστηκε το Σάββατο, αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις στα δίκτυα υπολογιστών πυρηνικών κι ενεργειακών εταιριών στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν από χάκερς της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, δήλωσε ότι: “πίεσε δύο φορές τον πρόεδρο Πούτιν, σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές. Ο Ρώσος πρόεδρος το αρνήθηκε κατηγορηματικά.” Παράλληλα, πρόσθεσε: “Διαπραγματευτήκαμε μία εκεχειρία για περιοχές της Συρίας, η οποία θα σώσει ζωές. Τώρα είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά δουλεύοντας εποικοδομητικά με την Ρωσία!”

Στην πρώτη προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό της εξάχρονης πολεμικής διαμάχης στην Συρία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιορδανία συμφώνησαν την Παρασκευή, για την εφαρμογή εκεχειρίας αλλά και την “αποκλιμάκωση της έντασης” σε περιοχές που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Συρίας. Η εκεχειρία αυτή, τέθηκε σε ισχύ από χθες το μεσημέρι και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν εφαρμόζεται κανονικά.

Από την άλλη μεριά, μία κοινή προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την αντιμετώπιση κι αποτροπή απειλών στον κυβερνοχώρο, ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ή των μυστικών υπηρεσιών, προϋποθέτει την διεξαγωγή μεγάλων νομικών μαχών. Οι σχετικές νομικές διατάξεις (2017 National Defense Authorization Act) απαγορεύουν στο αμερικανικό Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και της Διοίκησης Κυβερνοπολέμου, την χρησιμοποίηση κονδυλίων για την χρηματοδότηση ενός διμερούς πλαισίου συνεργασίας με την Ρωσία.

Παράλληλα, ο Μάικλ Μακφόλ, που έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ρωσία επισημαίνει και τους περιορισμούς που υπάρχουν αναφορικά με την διάθεση πληροφοριών στην Μόσχα, ενώ να μην μπορεί η ρωσική πλευρά να έχει εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες των αμερικανικών συστημάτων συλλογής πληροφοριών. Η Ρωσία επίσης, θ' αρνηθεί ν' αποκαλύψει τις κατασκοπευτικές της δυνατότητες στις ΗΠΑ, τόνισε ο ίδιος. “Απλά δεν θα συμβεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακφόλ στο Reuters.