Τράπεζες

Δεν κάνουν πίσω οι τράπεζες για τις προμήθειες!


Μικρές διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν ξεχωριστά από κάθε τράπεζα, κοινή αντιμετώπιση μόνο στο πρόβλημα των περιοχών με ένα ΑΤΜ.

«Διακοσμητικού» χαρακτήρα θα είναι οι αλλαγές που θα κάνουν οι τράπεζες στις νέες προμήθειες που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το τέλος του μήνα, ενώ η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αποφεύγει, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οποιαδήποτε δημόσια αναφορά σε θέματα τιμολόγησης των τραπεζικών υπηρεσιών, για τα οποία κάθε τράπεζα θα λάβει μεμονωμένα τις αποφάσεις της.

Παρά το γεγονός ότι, όπως «διέρρευσε» από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εκφράσθηκε με έντονο τρόπο στη συνάντηση με τους τραπεζίτες για τις αυξημένες προμήθειες που σκοπεύουν να επιβάλλουν από τα τέλη Οκτωβρίου σε συναλλαγές που γίνονται με κάρτες, η Ένωση Τραπεζών δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η Ένωση, όπως εξηγούν νομικοί με γνώση του δικαίου για τον ανταγωνισμό, απαγορεύεται... δια ροπάλου να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε θέματα που άπτονται της τιμολόγησης των τραπεζικών υπηρεσιών. Μάλιστα, έχει αναλάβει ρητή δέσμευση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων για την υπόθεση των προμηθειών του ΔΙΑΣ, ότι δεν θα αναμειγνύεται σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής.

Έτσι, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις που γίνονται, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν μόνο επιμέρους αλλαγές στις νέες προμήθεις από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, που δεν θα αλλάζουν όμως την ουσία της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών, δηλαδή ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια να αντλήσουν περισσότερες προμήθειες από τη διεκπεραίωση καθημερινών συναλλαγών στα συστήματα πληρωμών, οι οποίες αυξάνονται θεαματικά τα τελευταία χρόνια και δημιουργούν μια πολύ μεγάλη πίτα, που δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ, οι συναλλαγές του συστήματος πληρωμών, την περίοδο 2009 – 2018 συνολικά υπερδιπλασιάστηκαν, από 79,85 σε 267,61 εκατομμύρια συναλλαγές. Ειδικά οι συναλλαγές μέσω POS, την περίοδο από το 2015 και μετά, που επιβλήθηκαν τα capital controls εκτινάχθηκαν από την... ανυπαρξία στα 9,18 εκατ. συναλλαγές, ενώ μεγάλη αύξηση εμφανίζουν και οι άμεσες χρεώσεις, που έχουν υπερτετραπλασιαστεί.

dias

Το μόνο πεδίο, στο οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν από κοινού να λάβουν κάποια μέτρα, για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, είναι οι συναλλαγές στα ΑΤΜ περιοχών όπου υπάρχει μόνο ένα μηχάνημα. Ειδικά για αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να γίνει προγραμματισμών στο λογισμικό, ώστε να μην επιβαρύνεται ο πελάτης με προμήθεια 2 – 3 ευρώ, αν κάνει συναλλαγή σε μηχάνημα άλλης τράπεζας.

Οι νέες προμήθειες που είναι έτοιμες να επιβάλουν πολύ σύντομα οι τράπεζες έρχονται αμέσως μετά την επιβολή αυξημένων προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες σε ATM άλλης τράπεζας και αφορούν επίσης συναλλαγές με κάρτες.

Σύμφωνα με καταγραφή που έχει κάνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, πρόκειται για επτά προμήθειες:

  1. Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.

  2.  Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.

  3. Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.

  4. Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από ‪31/10/2019.

  5. Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από ‪30/10/2019.

  6. Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από ‪31/12/2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις