Πολιτική

Δεν είναι βιώσιμο το χρέος, επιπλέον μέτρα βλέπει το ΔΝΤ


Πριν ακόμα προλάβει η κυβέρνηση να... χαρεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ προναγγέλουν νέα μάχη με αιχμή του δόρατος την ελάφρυνση του χρέους και τα εργασιακά.

Η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους έχει περάσει στην πρώτη γραμμή με την Αθήνα να πρέπει να ισορροπήσει σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο.  

Την εφαρμογή του μνημονίου κατά γράμμα, αν και δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ότι οι αριθμοί βγαίνουν, ζήτησε η τρόικα από το συνέδριο του Economist.

Στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εστίασε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντάλια Βελκουλέσκου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.

«Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε η κ. Βελκουλέσκου, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.

Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής - πριν το 2018 - εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι - πρόσθεσε - «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Η κ. Βελκουλέσκου άσκησε κριτική κάνοντας λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας». «Χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης» τόνισε με νόημα.

«Tο 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση» επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, από το βήμα συνεδρίου του Economist, στην Αθήνα είπε ότι: «Περνάμε τώρα στην εφαρμογή»  δίνοντας το στίγμα των θεσμών, εν όψει της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος.

Είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στο δημοσιονομικό πακέτο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην υιοθέτηση της νομοθεσίας μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

 Η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, εξήγησε ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλαους Ρέγκλινγκ, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι η Αθήνα έκανε «σκληρή δουλειά» κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έκανε ειδική μνεία στο συνταξιοδοτικό και εξήρε την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist, το οποίο διοργανώνεται στην Αθήνα  υπερασπίστηκε την απόφαση για σταδιακή και εφόσον απαιτηθεί λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τόνισε πως η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη για ελάφρυνση του χρέους, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διήρκεσε 9 μήνες αντί για 3 επιβάρυνε την οικονομία, καθώς δεν εφαρμόστηκαν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το Δημόσιο. «Η δεύτερη αξιολόγηση έρχεται το φθινόπωρο και είναι καλό να υπενθυμίσουμε ότι τέτοιες συζητήσεις δεν πρέπει να κρατούν για πολύ. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερη ιδιοκτησία του προγράμματος», όπως είπε ο επικεφαλής του ESM.
 
«Βλέπω δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά δεν βλέπω την ίδια δέσμευση σε ολόκληρη την κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δω», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, ασκώντας επί της ουσίας κριτική στην κυβέρνηση συνολικά για τη διάθεσή της να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση θα βοηθήσουν να επιστρέψει η Ελλάδα σε ανάπτυξη, η οποία είχε εμφανιστεί το 2014. Μάλιστα, άσκησε κριτική για τη διακοπή της αναπτυξιακής πορείας, λόγω πολιτικών εξελίξεων το 2015, που οδήγησαν στην τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.
 
Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι την παρούσα φάση η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να παράσχει νέα ελάφρυνση. Κάποια μέτρα διαχείρισης του χρέους θα εφαρμοστούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και εντός του προγράμματος και η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας, όπως σημείωσε.
 
Πρόσθεσε, δε, ότι «αν χρειαστεί» θα υπάρξουν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα αργότερα. «Η βήμα – βήμα προσέγγιση είναι απαραίτητη για δύο λόγους: Πρώτον θέτει τα απαραίτητα κίνητρα για την ανταπόκριση στους όρους του προγράμματος. Δεύτερον, από τη μη εμπροσθοβαρή εφαρμογή τους θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε το μέγεθος της πραγματικής ελάφρυνσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε τώρα την κατάσταση που θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε 10 ή 20 χρόνια. Ετσι, με τη σταδιακή προσέγγιση η Ευρωζώνη αποφεύγει να προχωρήσει σε μεγάλη ή μικρή ελάφρυνση από τώρα» κατά τον κ. Ρέγκλινγκ.
 
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η προσέγγιση αυτή δείχνει την πρόθεση της Ευρώπης να στηρίξει για πολλά χρόνια την Ελλάδα.
 
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι για να κλείσει ο έλεγχος θα πρέπει να έχει λάβει η Ελλάδα μέτρα για την αγορά εργασίας, να δημιουργήσει ένα περισσότερο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και να διευκολύνει το εμπόριο.
 
«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ο μοναδικός δρόμος για να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβασή της στις αγορές και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα.