Η μεγάλη πρόκληση μπροστά στην οποία βρίσκεται ο κλάδος υποδομών και κατασκευών στη χώρα που καλείται να συμβάλλει στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας με καταλύτη την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην ανάκαμψη του κλάδου έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, η οποία οδήγησε σε έλλειψη επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού καθώς και σε δοκιμασίες κεφαλαιακής επάρκειας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πάνελ συζήτησης.
O κ. Εξάρχου τόνισε πως προκειμένου οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση του ανεκτέλεστου η οποία αναμένεται στα επόμενα 2 έτη, απαιτείται τόσο κεφαλαιακή επάρκεια όσο και ανθρώπινο δυναμικό. «Το ζήτημα του brain drain και του brain gain είναι ιδιαίτερα σημαντικό» είπε ο κ. Εξάρχου, «όπως και η δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα». Ο κ. Εξάρχου επεσήμανε τη σημαντικά αυξημένη ζήτηση έκδοσης εγγυητικών από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, λόγω του μεγάλου όγκου έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και στη δυσκολία κάλυψης της ζήτησης αυτής, ανεξάρτητα από τη χρηματοοικονομική κατάσταση του αιτούντος, προβλέποντας ότι το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στα επόμενα δύο χρόνια και καλώντας την πολιτεία να επιληφθεί του θέματος, ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να μη χαθούν. «Είναι καταφανής η ανάγκη για ισχυρή κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, οι περισσότερες των οποίων έχουν εξασφαλίσει επάρκεια κεφαλαίων και θα έχουν υγιές και καλό cash flow, αλλά απαιτείται και ένα υγιές σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ντίνος Μπενρουμπή, διευθύνων σύμβουλος της METKA ATE ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Μυτιληναίος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των υποδομών και των παραχωρήσεων. Όπως είπε, ο ισχυρός ισολογισμός και η κεφαλαιοποίηση της Μυτιληναίος αποτελούν εγγύηση αξιοπιστίας και μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης αλλά και καλύτερες αποδόσεις στα έργα που αναλαμβάνει. Η Μυτιληναίος, σύμφωνα με τον ίδιο, βλέπει μια σημαντική ευκαιρία στον τομέα των υποδομών καθώς 27 δισ. ευρώ προορίζονται από το RRF σε υποδομές και κατασκευές και επιπλέον 9 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο κλάδος των κατασκευών (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κ.ά) αλλά και στις ευκαιρίες που αναδεικνύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ESG είναι για τις επιχειρήσεις μια ευκαιρία και παράλληλα μια δυσκολία στην προσαρμογή και αυτό έχει ένα κόστος.
Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Νίκος Μαντζούφας, διοικητής της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε στη σημαντική ευκαιρία που έχει η χώρα αλλά και οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μέσω του Ταμείου και των πόρων που θα εισρεύσουν αλλά κα στα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος. Ο κ. Μαντζούφας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν γίνει δύο αιτήματα αποπληρωμής και έχει γίνει εκταμίευση. Τα ποσά αυτά είναι περίπου στα 11,1 δισ. ευρώ ενώ περίπου 2,2 δισ. ευρώ έργων είναι ήδη συμβασιοποιημένα.
Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Corporate & Investment Banking, Eurobank αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του RRF εστιάζοντας στον έντονο μετασχηματικό χαρακτήρα και την υποδειγματική στόχευση που έχει για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε μάλιστα ότι «ως χώρα, για πρώτη φορά, αυτά τα χρήματα που θα δανειστούμε αν κάνουν καλή δουλειά οι τράπεζες θα επιστρέψουν όλα πίσω. Είναι πρώτη φορά στην χώρα που θα μείνουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του προγράμματος χωρίς να μείνει το χρέος» τόνισε.
Ο Δημήτρης Σαμαράς πρόεδρος της Samaras & Partners Group of Companies αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας λέγοντας ότι «είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα διότι είναι ένα επιπρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 31,5 δισ. ευρώ - πέρα από το ΕΣΠΑ - το οποίο χρηματοδοτεί δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσουμε κρίσιμες υποδομές της χώρας έτσι ώστε να μετασχηματίσουμε το κράτος και ουσιαστικά να ισχυροποιήσουμε την ελληνική οικονομία». Ο ίδιος σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα που αφορά στα πολύ στενά χρονικά περιθώρια που έχει ορίσει. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να τεθεί ένας «εθνικός στόχος» έτσι ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα και να υλοποιηθούν τα έργα έγκαιρα και έντεχνα.