Πολιτική

Deloitte: Πέντε στοιχεία που δίνουν προοπτικές στον κλάδο ΑΠΕ


Oι χαμηλές τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δημιουργήσει ένα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ομως οι προοπτικές στον κλάδο παραμένουν θετικές και η ανάπτυξη του θα συνεχισθεί, με αυξανόμενες επενδύσεις. των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Σ' αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει η παγκόσμια έρευνα της Deloitte «Εναλλακτικός τρόπος σκέψης 2016: 5 στοιχεία που αλλάζουν το παιχνίδι και ενισχύουν τις προοπτικές του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η έρευνα προσδιορίζει τις σημαντικές τάσεις και τις ευκαιρίες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, παρουσιάζει υποθετικά σενάρια τα οποία μπορούν να προωθήσουν τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ξεπερνώντας τις τρέχουσες προβλέψεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κλάδος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει αποκτήσει μη αναστρέψιμηδυναμική. Τα πέντε στοιχεία που αλλάζουν το παιχνίδι περιλαμβάνουν:

• Ρυθμιστική αναδιαμόρφωση και υποστήριξη δημόσιας πολιτικής: Οι εκτεταμένες ρυθμίσεις σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο ευθύνονται για την αυξημένη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή 2015, καθώς και την υιοθέτηση των κρατικών και περιφερειακών κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος.

•  Εταιρική δέσμευση: Ένας μεγάλος αριθμός πολυεθνικών εταιρειών έχουν ξεκινήσει ένα κίνημα προκειμένου να παράγουν το σύνολο της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Μόνο στις Η.Π.Α., 58 κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες έχουν υπογράψει τις Αρχές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τους Αγοραστές, μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να καταστήσει εύκολη την προμήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

•  Χρηματοδοτώντας την καινοτομία: Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πλέον τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως είδος επένδυσης και είναι πιο σίγουροι για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, ενώ τα νέα μέσα χρηματοδότησης έχουν μειώσει το κεφαλαιακό κόστος και έχουν βελτιώσει την πρόσβαση σε αυτό. Δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να μειώσουν το φορολογικό βάρος, ενισχύουν την τάση των εταιρειών να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθιστώντας τη συνολική οικονομική πρόταση ακόμη πιο ελκυστική.

•  Αποθήκευση ενέργειας: Η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας εξελίσσεται και καθιστά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο βιώσιμες, εξαλείφοντας το πρόβλημα των διαλείψεων.

•  Ενσωμάτωση στο δίκτυο: Ως η Νέμεσις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, μια σειρά από νέες τεχνολογίες καθιστούν τη γρήγορη ενσωμάτωση των διαλειπουσών πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πρόβλημα του παρελθόντος. Με την ικανότητα να διαχειρίζεται τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας προς διαφορετικές κατευθύνσεις, οι διαχειριστές συστημάτων έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται την παραγωγή και την προμήθεια σε πραγματικό χρόνο.

Αν και οι παραδοσιακοί φραγμοί του κόστους, των διαλείψεων και της ενσωμάτωσης του δικτύου εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν θεωρούνται ανασταλτικοί παράγοντες σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις