Δεκτή έκανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας την τροπολογία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για τον ορισμό ορκωτού ελεγκτή σε εισηγμένες εταιρίες. Την τροπολογία συνυπογράφουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Κατσιαντώνης, Στ. Παναγούλης και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς.
Με την τροπολογία προτείνεται η αλλαγή της διαδικασίας του ορισμού του ορκωτού ελεγκτή από τους μετόχους, οι οποίοι έχουν εκτελεστική εξουσία που πηγάζει από τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ανώνυμης εταιρίας λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.
Σκοπός της τροπολογίας είναι να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Folli Follie, όπου ο ελεγχόμενος μπορούσε να ψηφίσει για τον ορισμό του ελεγκτή του.
Μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή την υιοθέτηση της τροπολογίας από την Κυβέρνηση, ο κ. Θεοχάρης κατέθεσε δέσμη προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και της πτωχευτικής διαδικασίας. Ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας πρότεινε την κατηγοριοποίηση των ελεγκτικών εταιριών - όπως γίνεται στις τεχνικές εταιρίες.
«Δε μπορεί ελεγκτικές εταιρίες των δύο ατόμων να ελέγχουν εταιρίες τζίρου δισεκατομμυρίων ευρώ. Με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αλλάζουν κάθε 10 χρόνια την ελεγκτική εταιρία που τις ελέγχει και κάθε 5 χρόνια τον ορκωτό ελεγκτή», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας πως «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ορκωτοί να δημιουργούν εικονικές εταιρίες των δύο ατόμων, να υπογράφει ο συνέταιρος - παρένθετο πρόσωπο - και ο έλεγχος να συνεχίζεται ουσιαστικά από το ίδιο άτομο».
Για το Πτωχευτικό Δίκαιο, πρότεινε μια νέα διαδικασία ώστε οι πτωχεύσεις να γίνονται γρήγορα και να προστατεύονται τα συμφέροντα των ανθρώπων που διεκδικούν τα χρήματά τους.
«Να αφαιρεθεί το κίνητρο από τον εκκαθαριστή να συνεχίζει επ’ αόριστο την εκκαθάριση, για να εξακολουθεί να λαμβάνει το μισθό του. Η αμοιβή των εκκαθαριστών για την εκκαθάριση εταιρίας πρέπει να είναι σταθερή ως αντικίνητρο για την παράταση της διαδικασίας. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας να ρευστοποιούν υποχρεωτικά και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Έπειτα να διαμοιράζονται οι υποχρεώσεις, όχι να γίνεται ενεργή διαχείριση της πτωχευμένης εταιρίας».
«Ανάπτυξη με εταιρικό δίκαιο του 1920, δε μπορεί να υπάρξει», παρατήρησε ο κ. Θεοχάρης.
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ