Δεκάδες φορολογικές απάτες αποκαλύπτουν κάθε μήνα οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, υπό την πίεση της Κομισιόν για τη μείωση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, όπου η χώρα μας έχει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία.
Ωστόσο υπάρχουν πολλαπλάσιες υποθέσεις που δεν αποκαλύπτονται και οδηγούν σε απώλειες του ΦΠΑ άνω των 5 δισ. ευρώ, ετησίως καθώς και φόρων εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 156 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη 158 ακόμη έρευνες.
Με βάση τα ευρήματα των ερευνών της ΥΕΔΔΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην απενεργοποίηση 126 ΑΦΜ εκ των οποίων τα 11 «πάγωσαν» εντός του Οκτωβρίου. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι».
Τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανήλθαν σε 25,6 εκατ. ευρώ, ποσό ελάχιστο, σε σχέση με το ποσό των 5,35 δισ. ευρώ, που εκτιμώνται οι ετήσιες απώλειες από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Αναφορικά με το ποσοστό της παραβατικότητας, ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 80,8%, καθώς από τις 156 υποθέσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στο επτάμηνο, διαπιστώθηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις στις 126 και απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι απώλειες που είχε η Ελλάδα στον ΦΠΑ το έτος 2019 ανήλθαν σε 5,35 δισ. ευρώ, με το ποσοστό των απωλειών να ανέρχεται στο 25,8% των εκτιμώμενων εισπράξεων.
Το ποσό είναι μειωμένο έναντι του 2018 που τα διαφυγόντα έσοδα είχαν διαμορφωθεί σε 6,237 δισ. ευρώ, όταν και πάλι η χώρα μας ήταν στη δεύτερη θέση των χωρών της ΕΕ. Η έξαρση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για την επιβολή κυρώσεων στους εμπλεκόμενους.
Πώς εξαφανίζονται
Οι «εξαφανισμένοι έμποροι», αποτελούν μια μάστιγα για τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών της ΕΕ και ειδικά στην Ελλάδα που είναι μεταξύ των πρώτων χωρών σε φοροδιαφυγή.
Η συνήθης πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά, αφού εισέλθουν στην Ελλάδα κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο πρόσωπο ή κύκλωμα. Παράλληλα συμψηφίζουν τον ΦΠΑ που αναλογούν στα αγαθά, με εικονικά τιμολόγια τα οποία εκδίδουν οι επιχειρήσεις του ιδίου κυκλώματος.
Επίσης, όταν τα αγαθά εισέρχονται από μια τρίτη χώρα, στην Ελλάδα έχουν προορισμό άλλη χώρα της ΕΕ, π.χ. τη Βουλγαρία. Εδώ δεν πληρώνεται ο αναλογών ΦΠΑ, ο οποίος πρέπει να πληρωθεί από την εταιρεία που είναι στη Βουλγαρία.
Η βουλγάρικη εταιρεία, η οποία ανήκει στο ίδιο κύκλωμα, πιστώνει τον τραπεζικό λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας ώστε να φαίνεται ότι εκτελέστηκε η συναλλαγή, αλλά τα προϊόντα δεν φτάνουν ποτέ στη Βουλγαρία ή σε άλλη χώρα και διατίθενται στην εγχώρια αγορά, χωρίς ΦΠΑ 24%.
Η εταιρεία, η οποία όφειλε να αποδώσει τον ΦΠΑ, εξαφανίζεται ως δια μαγείας, αφήνοντας χρέη σε δημόσιο ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.
Πότε «παγώνει» το ΑΦΜ
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:
- Δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη
- Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή
- Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
- Διαπιστωθεί πως έχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.
- Μετά από έλεγχο διαπιστωθεί απάτη σε βάρος του δημοσίου.