Πολιτική

Δειλή ανάκαμψη στην Ασία, παρά το απαισιόδοξο κλίμα


Με σταθεροποιητικούς ρυθμούς κινήθηκε η ασιατική χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, καθώς το επενδυτικό κλίμα είναι φανερά ενισχυμένο, εξαιτίας της νέας τροπής στην αγορά εμπορευμάτων. 

Εντός της εβδομάδας, τέσσερις από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, έλαβαν την απόφαση να παγώσουν την παραγωγή του πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να δώσουν πνοή στις τιμές του αργού, οι οποίες από το 2014 έχουν χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας τους. 

Την απόφαση αυτή χαιρέτησε και το Ιράν, ενισχύοντας το κλίμα αισιοδοξίας ότι η κίνηση αυτή θα έχει όντως θετικό αντίκτυπο στις τιμές του αργού. 

Πράγματι, στον απόηχο της γνωστοποίησης της απόφασης των πετρελαιοπαραγωγών οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς. 

Ωστόσο, πολλοί είναι οι αναλυτές που διατηρούν τις επιφυλάξεις του ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει μακροπρόθεσμα η απόφαση στην αγορά εμπορευμάτων, καθώς εκτιμούν ότι δεδομένου ότι η παραγωγή του μαύρου χρυσού τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε επίπεδα – ρεκόρ, ειδικά μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο επανήλθε δυναμικά στην παραγωγή, η κατάσταση είναι πρακτικά δύσκολο να αλλάξει. 

Από τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει υποτονική και η παραγωγή παραμένει στα ίδια επίπεδα, πώς είναι δυνατό να θεωρούμε ότι η τιμή θα ανέβει; 

Επί της ουσίας δεν έγινε καμία αλλαγή στο ήδη ταραγμένη σκηνικό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η κατάσταση εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να αντιστραφεί και οι τιμές δεν πρόκειται να ανέβουν.

Προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη των τιμών θα πρέπει να συμφωνηθεί και μείωση της παραγωγής και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί. Η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο ήταν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια υψηλότερη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, σύμφωνα με την ΙΕΑ. 

Άμεσος ο αντίκτυπος στις ισοτιμίες

Υπό το πρίσμα της γενικότερης σταθεροποίησης της ασιατική αγοράς, αξίζει να αναφερθεί ότι θετική ήταν και η εικόνα της αγοράς συναλλαγμάτων, με το κινεζικό νόμισμα να διαμορφώνεται σε υψηλά 11 ετών, έπειτα από τις δηλώσεις του  διοικητή της Τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, ότι το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας είναι καλό, οι εκροές κεφαλαίων είναι φυσιολογικές και η ισοτιμία συναλλάγματος είναι βασικά σταθερή σε σχέση με μια ομάδα άλλων βασικών νομισμάτων.

Ο παράγοντας μάκρο

Παρά το θετικό κλίμα, τα μάκρο που γνωστοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Αρχικά, το ιαπωνικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, λαμβάνοντας την σκυτάλη από τις εξαγωγές, οι οποίες επίσης συρρικνώθηκαν την εξεταζόμενη περίοδο, προκαλώντας έντονη σύγχυση, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ήδη προβληματίζεται για το πλήγμα που θα μπορούσε να επιφέρει στην εύθραυστη ανάκαμψη η αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έναντι του 1,2% που ανέμενε η αγορά. Το προηγούμενο τρίμηνο η ιαπωνική οικονομία είχε εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,3%.

Τα νέα στοιχεία φανερώνουν το μέγεθος των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στην προσπάθειά του να βγάλει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τη στασιμότητα, καθώς οι εξαγωγές προς τις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τόση δυναμική ώστε να αντισταθμίσουν την περιορισμένη εγχώρια ζήτηση.

Όσον αφορά στα μάκρο της Κίνας, το εμπόριο πραγματοποίησε αδύναμο ξεκίνημα το 2016, με τις εξαγωγές να υποχωρούν πολύ περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιανουάριο εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης και της βραδύτερης παραγωγής που προηγήθηκαν της εορταστικής περιόδου για την έλευση του νέου έτους.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν σε ποσοστό 11,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έπειτα από πτώση 1,5% το Δεκέμβριο. Το μέγεθος του Ιανουαρίου ήταν κάτω από τη μέση πρόβλεψη 13 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal και ανέμεναν μείωση κατά 2,4%.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, αυτές υποχώρησαν κατά 18,8% τον περασμένο μήνα, έπειτα από πτώση 7,6% το Δεκέμβριο. Και εδώ το μέγεθος απείχε πολύ από τις μέσες εκτιμήσεις, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση 4,6%.

Σε ρόλο πυροσβέστη η PBoC

Κατά καιρούς η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πραγματοποιεί ενέσεις ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο. 

Μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα πραγματοποίησε δύο ενέσεις ρευστότητας, διοχετεύοντας συνολικά 150 δισ. γουάν με τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων προς τις εμπορικές τράπεζες.

Γνωστοποίησε παράλληλα ότι κάθε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας θα πραγματοποιεί πράξεις ανοικτής αγοράς και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των πράξεων. Θα προχωρά παράλληλα προχωρά στην έκδοση ανακοινώσεων τις ημέρες κατά τις οποίες δεν θα κάνει χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου λόγω ανεπαρκούς ζήτησης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση της τράπεζας να αυξήσει προσωρινά τη συχνότητα των πράξεων κάθε εργάσιμη ημέρα, ενώ πριν την κινεζική Πρωτοχρονιά αυτό γινόταν δύο φορές την εβδομάδα.