Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Πωλητήριο στις μονάδες «φιλέτα» θέλει η Κομισιόν!


 Δυσμενή τροπή για την ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει το «παζάρι» που έχει στηθεί στις Βρυξέλλες και αφορά στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, βάσει της πρόσφατης συμφωνίας που περιλαμβάνεται. Η Κομισιόν εμφανίζεται αρνητική στην πρόταση του υπουργείου Ενέργειας, αναφορικά με το πακέτο μονάδων που θα μπει «πωλητήριο» και στο οποίο περιλαμβάνονταν «θνησιγενείς» εργοστάσια με περιορισμένο χρόνο ζωής. 

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το εν λόγω πακέτο, δεν θα βρει ανταπόκριση στην αγορά και κατά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του ΥΠΕΝ και υποστηρίζουν ότι τα «φιλέτα» των λιγνιτικών μονάδων, πρέπει να τεθούν προς πώληση, καθώς θα αποτελέσουν δέλεαρ για τους αγοραστές.

Αυτό που διαφαίνεται σε πρώτη φάση, από αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Αθήνα και στην Κομισιόν, είναι ότι το αρχικό πλάνο-πρόταση του υπουργείο Ενέργειας δεν θα προχωρήσει.

Τι περιλάμβανε η ελληνική πρόταση- 

Η ελληνική πλευρά (ΥΠΕΝ και ΔΕΗ) είχε συμπεριλάβει στο πακέτο πώλησης, τις δύο… γερασμένες μονάδες του Αμύνταιου, την καινούργια της Μελίτη, μια άδεια νέας μονάδας (Μελίτη), καθώς επίσης και τρία ορυχεία που αποτελούν τον τροφοδότη των παραπάνω.

Η κύρια ένσταση της Κομισιόν έγκειται κυρίως στις δύο παλαιές μονάδες του Αμύνταιου, καθώς εκτιμάει ότι πρόκειται για εργοστάσια με μικρό χρόνο «ζωής», για τα οποία απαιτούνται σημαντικές επιπρόσθετες επενδύσεις για να διατηρήσουν την λειτουργικότητά τους.

Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατυπώνουν την άποψη ότι δεν έχουν πωλητική αξία και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα με άλλες μονάδες.

Εξω οι μονάδες του Αμύνταιου, μέσα τα «φιλέτα»

Κάπου εδώ ξεκινάει και το μεγάλο «παζάρι», σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στο «πεδίο» των λιγνιτικών μονάδων. Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές, είναι η προσθήκη στο υπό πώληση πακέτο, των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης, στην θέση των εργοστασίων του Αμύνταιου. 

Ωστόσο οι εκπρόσωποι της Κομισιόν εκδηλώνουν την τάση να εντάξουν στο πακέτο, προκειμένου να καταστεί άκρως δελεαστικό, τα λεγόμενα «φιλέτα» της ΔΕΗ, που αφορούν κυρίως το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία.

Ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω συγκροτήματος αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΔΕΗ και για το υπουργείο Ενέργειας, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διατεθειμένη να συνεχίζει τις ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά υπάρξει… υποχώρηση στη συγκεκριμένη «κόκκινη» γραμμή.