Πολιτική

ΔΕΗ και Υπερταμείο το πρώτο «πιάτο» των διαπραγματεύσεων


 Τα ενεργειακά και δη η ΔΕΗ όπως επίσης και το υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσουν τα πρώτα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα, του νέου κύκλου επαφών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών. Σημείο αναφοράς στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που ανοίγει σήμερα, είναι η διευθέτηση των σημαντικών αποκλίσεων που υπάρχουν για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Αθήνα, ΕΕ. Το Μαξίμου από την πλευρά του «οφείλει» να κάνει ένα αγώνα δρόμου, ακολουθώντας ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, με στόχο να οριστικοποιήσει εγκαίρως την τεχνική συμφωνία και κατόπιν αυτή να εγκριθεί από το επερχόμενο Eurogroup της 22ης Μάϊου, τουλάχιστον από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

ΔΕΗ

Σε ότι αφορά στα ενεργειακά, αυτό που θα τεθεί επί τάπητος σχετίζεται με την ΔΕΗ και κυρίως με τον «οδικό χάρτη» για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, βάσει του προσυμφώνου που υπεγράφη στο Eurogroup της Μάλτας. Υπουργείο Ενέργειας και δανειστές θα συζητήσουν, υπό την μορφή εναλλακτικής λύσης-στην περίπτωση που η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν «πιάσει» τους απαιτούμενους στόχους- και την εφαρμογή του δομικού μέτρου που ακούει στο όνομα διάθεση και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Το ζήτημα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων έχει παραμείνει ανοιχτό από τους δανειστές, οι οποίοι επιθυμούν την ενεργοποίησή του, στην περίπτωση που-όπως προαναφέρθηκε υπάρξει μικρή ζήτηση αγοράς των λιγνιτικών μονάδων και παράλληλα οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

Αυτό που θα καθοριστεί στις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα, είναι η ακριβής διατύπωση και το «καθεστώς» που θα διέπει την ενδεχόμενη λύση πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι το Εurogroup της 22ης Μάϊου 

Σε κάθε περίπτωση, όπως στην περίπτωση των ενεργειακών αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα όπου υπάρχουν εκρεμμότητες, η κυβέρνηση επιθυμεί λύση και ολοκλήρωση των συζητήσεων έως το τέλος της εβδομάδας.

Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε το Μαξίμου θα προχωρήσει σε σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία και θα το φέρει προς ψήφιση στις 14-15 Μαϊου. Κατόπιν βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει από τα κυβερνητικά στελέχη, το νέο «deal» θα εγκριθεί από το Eurogroup της 22ης Μαϊου, τουλάχιστον από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, με άγνωστο Χ το ΔΝΤ…