Πολιτική

ΔΕΗ: «Ανοιχτή» η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων


Κλειδί τα αποτελέσματα δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η πώληση λιγνιτικών εργοστασίων. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για τα ενεργειακά

 Ανοιχτό και υπό... συζήτηση-αξιολόγηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς για τους επόμενους μήνες θα παραμείνει το ζήτημα της πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Αθήνα και δανειστές βρίσκονται στα… πρόθυρα της συμφωνίας για τα ενεργειακά και αναμένεται σήμερα να πιστοποιήσουν την «ταύτιση» απόψεων τους, κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη. Η συμφωνία περί πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων θεωρείται δεδομένη, όπως επίσης και το γεγονός ότι η προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων είναι υπαρκτή-δεν έχει εγκαταλειφθεί ως επιλογή από τους δανειστές- και θα καθοριστεί εν πολλοίς από όρους και προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) για τα ενεργειακά.

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ και market test 

Κυρίαρχο ρόλο στην ενεργοποίηση και πάλι εκ μέρους των Θεσμών, του σεναρίου πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων - που αποτέλεσε αξίωσή τους κατά την διαπραγμάτευση - θα αποτελέσουν δύο στοιχεία. Το πρώτο σχετίζεται με το market test για τα λιγνιτικά εργοστάσια το οποίο θα αρχίσει τον Φεβρουάριο. Ουσιαστικά πρόκειται για έρευνα αγοράς, σχετικά με ενδιαφερόμενους αγοραστές των λιγνιτικών εργοστασίων που θα τεθούν προς πώληση.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την αξιολόγηση για τον βαθμό επιτυχίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που αρχικώς θα γίνει τον Ιούνιο και κατόπιν, βάση του σχετικού συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, τον Δεκέμβριο.

Αν δεν υπάρξει το προσδοκώμενο ενδιαφέρον, για τα προς πώληση λιγνιτικά εργοστάσια και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν φέρουν και πάλι το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε ότι αφορά στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε το θέμα της πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων είναι πιθανόν να «ζωντανέψει» και πάλι, με πρωτοβουλία των Θεσμών. Οι τελευταίοι, ως γνωστόν, έχουν χαρακτηρίσει ως αναποτελεσματικό το μέτρο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και κρίνουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη την μελλοντική του συνέχιση.

Γι’ αυτό κρατούν «ζεστό» το μείζον γι’ αυτούς ζήτημα της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, εκτιμώντας ότι αποτελεί το ενδεδειγμένο «αντίμετρο» σε περίπτωση το market test των λιγνιτικών εργοστασίων δεν εξελιχθεί θετικά και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτύχουν να πιάσουν τους οικονομικούς στόχους.

Plan b και το... παιχνίδι της διατύπωσης

Ζητούμενο πλέον, σ’ αυτή την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, είναι πως θα διατυπωθεί στο κείμενο συμφωνίας, το plab b, σε περίπτωση που αποτύχουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και φέρει πενιχρά αποτελέσματα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει, να μην αναφερθεί ρητά η προοπτική πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά στην διατύπωση-όπως και στην περίπτωση του τρίτου Μνημονίου- να γίνεται λόγος για «λήψη εναλλακτικών δομικών μέτρων».

Τεχνικό ζήτημα μεν, αλλά με πολιτική ουσία δεν, καθώς η ρητή διατύπωση και πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων, θα προκαλούσε δυσχέρειες διαχείρισης στη κυβέρνηση και αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις