Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ανησυχίες για το προσωπικό - Τα σενάρια


Οι ανησυχίες για την τύχη του προσωπικού της ΔΕΗ στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσής της, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αρχίζουν να εκφράζονται και δημόσια από συνδικαλιστικούς παράγοντες.
  
«Έρχονται να πάρουν μια έτοιμη επένδυση που έχει κάνει απόσβεση με τα χρήματα του ελληνικού λαού και θα γίνουν και απολύσεις προσωπικού, επένδυση είναι αυτό;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας σήμερα στον News24/7.
  
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σε σχέση με την αντιμετώπιση των 15.500 εργαζόμενων της ΔΕΗ. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι αυτά του περιορισμού του μισθοδοτικού κόστους, μέσω είτε μείωσης αμοιβών των εργαζομένων, είτε διαμόρφωσης προγράμματος εθελούσιας εξόδου

Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων ΔΕΚΟ δεν είναι σήμερα τόσο απλή υπόθεση όσο στο παρελθόν (πχ. ΟΤΕ). Κι αυτό γιατί αν πρόκειται για ελκυστικές αποζημιώσεις είναι δύσκολο να τις φορτωθεί το προβληματικό ταμείο της ΔΕΗ, ενώ αν αφορά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (παραδείγματος χάρη όσων είναι πάνω από 55) το βάρος θα επωμισθεί το ήδη βεβαρημένο με ...γαλαντόμα προγράμματα του παρελθόντος ασφαλιστικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο επί των κυβερνητικών σχεδίων θα έχουν οι Θεσμοί.
  
Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ επισήμανε ότι ο αρμόδιος υπουργός (Κ. Χατζηδάκης) δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. «Θα μάθουμε τις επόμενες ώρες, στις προγραμματικές δηλώσεις, συμπλήρωσε.
 
Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Αδαμίδης είπε ότι τα χρέη της ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 3 δις, παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα αλλά σε καμία περίπτωση  δεν οδηγείται σε κατάρρευση. «Τα συμφέροντα θέλουν πρόσβαση στην ενέργεια»  δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δεν έχει καμία επενδυτική προοπτική.

Διαβαστε επισης