Οικονομία

DBRS: Ο δρόμος για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδα – Ποια τα εμπόδια


Η DBRS ήταν από τους πρώτους οίκους αξιολόγησης που έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, δίνοντας το έναυσμα για το θετικό σερί που κατέγραψε η χώρα μας το 2023. Ο καναδικός οίκος, με νέο του report, εξηγεί πώς η Ελλάδα μπορεί να αναρριχηθεί σε υψηλότερα πατώματα των αξιολογήσεων που αφορούν την πιστοληπτικής της ικανότητα.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν αρχικώς γιατί η DBRS δίνει την αξιολόγηση «BBB (low)» με σταθερό trend στην Ελλάδα. Σημειώνουν ότι αυτή η αξιολόγηση υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και από την εφαρμογή μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο στην εκτέλεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψής της (Ελλάδα 2.0), το οποίο βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της στην Ευρωζώνη.

Η DBRS εκτιμά ότι οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε μια πτωτική τάση. Ο οίκος υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου.

Αυτά που αποτελούν εν δυνάμει «τροχοπέδη» για την περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με την DBRS, ζητήματα του παρελθόντος που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση της Ελλάδας, δηλαδή ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως οι επενδύσεις θα παραμείνουν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι. 

Η Ελλάδα, επισημαίνουν στην έκθεση,  συνεχίζει να επωφελείται από ισχυρά οφέλη υποστήριξης και χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του ευρωπαϊκού συστήματος που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

Διαβαστε επισης