Οικονομία

DBRS: Χαμηλό το επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα – Πώς θα κλείσει το κενό με την Ευρωζώνη


Χαμηλό παραμένει το επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, παρατηρεί η DBRS σε νέα της έκθεση. Ο οίκος αξιολόγησης διερευνά τις πιθανότητες που έχει η Ελλάδα να καλύψει το επενδυτικό κενό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται εισροή ξένων κεφαλαίων-επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. 

Σύμφωνα με την DBRS  η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε εξωτερικά σοκ και εφαρμόζοντας μια σειρά οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης φαίνεται να βελτιώνονται λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, «Ελλάδας 2.0»), των ισχυρών επιδόσεων των εξαγωγών και των σωρευτικών επιπτώσεων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος. Ωστόσο, το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομοτίμων της στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλό.

O καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι επενδυτικές δαπάνες της Ελλάδας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, επωφελούμενες από τους διαθέσιμους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ια χρειαστούν επίσης ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων. Η δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές διαδικασίες, να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στο δικαστικό σύστημα, να προωθήσει οικονομίες κλίμακας και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου.

«Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να κλείσει το χάσμα με τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ λόγω του υψηλότερου μεριδίου δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο η ικανότητα της Ελλάδας να γεφυρώσει το επενδυτικό χάσμα με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες», δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα, αντιπρόεδρος του Sovereign Group της Morningstar DBRS.
 

Διαβαστε επισης