Άλλαξε την εκτίμηση αναφορικά με την ελληνική ανάπτυξη για φέτος και του χρόνου η DBRS, καθώς ο οικός αναμένει άνοδο 0,3% το 2023, στο 2,2%, ενώ βλέπει πτώση 0,2% το 2024, στο 1,3% και γίνεται λόγος για ανάπτυξη 2% το 2025.
Η ανεργία, όπως αναφέρει η DBRS, θα συνεχίσει να πέφτει το 2024, καθώς από το 11,1% που πιθανότατα θα βρεθεί φέτος, θα πέσει στο 9,9% και στο 9,3% το 2024 - 2025 αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο οίκος τονίζει ότι χώρες όπως η Ισπανία, Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμό το Βέλγιο, συνέχισαν να αναπτύσσονται με ή κοντά στους εκτιμώμενους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής τους, παρόλο που οι περισσότερες οικονομίες της ΕΕ κατέγραψαν χαμηλότερη ανάπτυξη, όπως οι Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ή και μικρή ύφεση όπως η Γερμανία.
Οσον αφορά τις ΗΠΑ, οι προβλέψεις της DBRS αναθεωρούνται προς τα πάνω στο consensus του 1,2%.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ενέχουν κάποιο κίνδυνο πρόσθετων κλυδωνισμών στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας, όπως τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας πως, αν και η προσπάθεια της Δύσης να μειώσει την εξάρτηση της από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.
Επίσης μια πιθανή επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, ίσως δημιουργήσουν τριγμούς.
«Επιπλέον, ενώ οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, θα μπορούσαμε να δούμε μια επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντική έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται πιθανό να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της επιβράδυνσης», καταλήγει.