Τράπεζες

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντοχές – Θωρακισμένες καταθέσεις και ρευστότητα


Εν μέσω ισχυρών κραδασμών στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, η ανθεκτικότητα και των ελληνικών τραπεζών τίθεται υπό δοκιμασία. Σταϊκούρας και Στουρνάρας εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και θα ανταποκριθούν με επιτυχία στις όποιες δυσκολίες. Εξόχως σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στις αντοχές και τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έρχεται και από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την DBRS.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης επισημαίνει σε έκθεσή του, ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, βελτιωμένα επίπεδα καθαρής κερδοφορίας και «καθαρούς» ισολογισμούς από κόκκινα ανοίγματα, που τις καθιστούν ισχυρές στο χρηματοπιστωτικό πεδίο. Σύμφωνα με την DBRS, oι μεγάλες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς) συσσώρευσαν αθροιστικά καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, έναντι ζημιών 4,7 δισ. ευρώ το 2021.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι τα έσοδα του 2022 (+59% σε ετήσια βάση) αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση στα καθαρά έσοδα τόκων, στις καθαρές προμήθειες και σε άλλες κατηγορίες εσόδων. Σημείο αναφοράς με θετικό πρόσημο αποτελεί και η αξιοσημείωτη-όπως την αποκαλεί η DBRS- μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και του κόστους κινδύνου.

Ασφαλείς καταθέσεις

Σ’ ό,τι αφορά στις καταθέσεις, η DBRS επισημαίνει στην έκθεσή της ότι «η άφθονη, ολοένα και αυξανόμενη και ως επί το πλείστον διαμοιρασμένη καταθετική βάση παρέχει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και μέτρια διαφοροποιημένο, μείγμα χρηματοδότησης. Η ρευστότητα ήταν υγιής και η κεφαλαιοποίηση βελτιώθηκε μετά τον αντίκτυπο της μείωσης του κινδύνου».

Στην ερώτηση του… εκατομμυρίου, αν δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται από την κατάρρευση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας Silicon Valley Bank και τις αναταράξεις από την Credit Suisse, ο καναδικός οίκος είναι καθησυχαστικός. «Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια επαρκούν για να απορροφήσουν τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες επί των τίτλων σταθερού εισοδήματος στο αποσβεσμένο κόστος, σε περίπτωση που αυτές υλοποιηθούν λόγω τυχόν πιέσεων χρηματοδότησης και ρευστότητας μετά την κατάρρευση των SVB και της Signature Bank στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος της ομάδας DBRS Morningstar Global Financial Institutions.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διατηρούν σημαντικές επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, οι οποίοι αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο περίπου το 16% του συνολικού ενεργητικού στο τέλος του 2022 και περίπου δύο φορές το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους. 

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των τίτλων είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και άλλα κρατικά χρεόγραφα και περίπου το 80% του συνόλου των τίτλων σταθερού εισοδήματος ταξινομείται στο αποσβεσμένο κόστος. Αυτό μεταφράζεται σε συνολικούς τίτλους σταθερού εισοδήματος που αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού ενεργητικού και 1,6 φορές του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου κατά μέσο όρο. 

Διαβαστε επισης