Επιχειρήσεις

Δασμούς αντιντάμπινγκ 41%(!) επεβαλαν οι ΗΠΑ στα ΣΩΛΚ της Cenergy - Οι επιπτώσεις


Θεωρώντας ότι τα Σωληνουργεία Κορίνθου (ΣΩΛΚ) της Cenergy/Βιοχάλκο επιδοτούν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές επέβαλαν δασμούς αντιντάμπινγκ 41,04%(!) στους χαλυβδοσωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εξάγει η εταιρεία στην αμερικανική αγορά.

 Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες και αφορά τις εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από τις 19 Απριλίου 2019 έως τις 30 Απριλίου 2020.  Πρόκειται δηλαδή για αναδρομική επιβολή επιβαρύνσεων της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ.

 Η ελληνική εταιρεία θα ασκήσει έφεση στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ. Παράλληλα θα επιδιώξει να ανασταλεί η καταβολή  των δασμών, ώσπου να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

 Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε εξετάσει επισταμένως το θέμα προ ετών. Απέστειλε στελέχη του στο εργοστάσιο της Θίσβης στη Βοιωτία και τελικά κατέληξε στην επιβολή δασμών antidumping 10,26%.
Στη συνέχεια επανεξέτασε το θέμα για το δωδεκάμηνο Απριλίου 2019-2020. Και ενώ αρχικά είχε αποφασίσει την πλήρη απαλλαγή των Σωληνουργείων Κορίνθου, μετά την ακρόαση των καταγγελλόντων αποφάσισε την επιβολή δασμού 41,04%, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα επιχειρήματα των καταγγελλόντων και όχι τα στοιχεία που είχε αποστείλει η ελληνική εταιρεία.

Αν η απόφαση δεν ανατραπεί, θα προκύψει έκτακτη εφ' άπαξ επιβάρυνση της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των περυσινών ετήσιων κερδών του ομίλου Cenergy. Αν διατηρηθεί ο υψηλός δασμός, θα δυσχερανθούν οι εξαγωγές χαλυβδοσωλήνων του συγκεκριμένου τύπου στις ΗΠΑ, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις για τα Σωληνουργεία Κορίνου, τη μητρική Cenergy και τον όμιλο Βιοχάλκο δεν θα είναι σημαντικές

Επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης ο κλάδος σωλήνων εισέφερε το 22% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου, ενώ οι χαλυβδοσωλήνες τους οποίους αφορά το αντιντάμπινγκ αντιπροσώπευαν μόλις το 4%.

Η Cenergy Holdings εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης αντίκτυπος στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ, η οποία ακολουθεί γεωγραφικά διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν επί του παρόντος τη βασικότερη αγορά της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα