Πολιτική

Δανειστές: Ζητούν ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στα νησιά


 Οι φόβοι του Μαξίμου για σχεδιασμένη επίθεση Σόιμπλε-ΔΝΤ που έχει ως στόχευση τη δημιουργία σοβαρής εμπλοκής στην β’ αξιολόγηση, όπως αποτυπώθηκαν και στο άρθρο του Sofokleousin.gr «Σχέδιο Σόιμπλε - Τόμσεν για τελική επίθεση στην Αθήνα», λαμβάνουν σάρκα και οστά σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες. Οι δανειστές δεν μένουν… ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις Τσακαλώτου για περικοπές στις συντάξεις, αλλά αναμένεται να θέσουν και αίτημα για λήψη ισοδύναμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ στα νησιά, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ισοδύναμα μέτρα συνολικού κόστους 150 εκατ.ευρώ, που οι δανειστές (βλέπε Βερολίνο και ΔΝΤ), δεν τα σχετίζουν με το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως έγινε στην περίπτωση των συντάξεων, αλλά τα συνδέουν άμεσα με τη δεύτερη αξιολόγηση και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

Αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι διαθέσεις Βερολίνου και ΔΝΤ είναι εξαιρετικά.. άγριες και η επιστολή Τσακαλώτου με τις δεσμεύσεις για περικοπές στις συντάξεις-αν κινδυνεύσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016- δεν κατεύνασε τα πνεύματα. Κάθε άλλο καθώς η «συμμαχία» Σόιμπλε –Τόμσεν που σχηματίζεται το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί  τιμωρητικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση που σύμφωνα μ’ αυτούς λειτούργησε μονομερώς και αυτοβούλως, ενώ σε δεύτερο επίπεδο επιδιώκει να θέσει σε καθεστώς πίεσης το Μαξίμου, ενόψει των επόμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2020 και τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να βρει και να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα ισοδύναμα εντός του Ιανουαρίου, όταν όλα τα παραπάνω θέματα, θα τεθούν και πάλι επί τάπητος και υπό εξέταση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Διατυπώνοντας αίτημα για ισοδύναμα μέτρα και επί της ουσίας επανεξέταση του μέτρου για τον ΦΠΑ, οι δανειστές επιδιώκουν την εκ νέου αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης και του κύρους των εξαγγελιών Τσίπρα, θέλοντας να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν σύντομα , τόσο για την β΄αξιολόγηση όσο και τα μέτρα της περιόδου 2017-2020 (πρωτογενή πλεονάσματα, Μεσοπρόθεσμο κλπ).

Μαξίμου: Η εξαγγελία για τον ΦΠΑ στα νησιά, δεν προκαλεί δημοσιονομικό κενό

Αυτή είναι και η πρώτη «ανάγνωση» που κάνει και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει λάβει γνώση για τις νέες αιτιάσεις, σημειώνοντας ότι η εξαγγελία Τσίπρα για το ΦΠΑ στα νησιά, που έχει ισχύ το 2017, δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κενό-κίνδυνο, κάτι που γνωρίζουν και οι δανειστές. Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η εν λόγω κίνηση, αν τελικώς αποτυπωθεί και επίσημα και δεν μείνει στην σφαίρα των διαρροών μέσω «κύκλων» και «πηγών», αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής κυρίως των Βερολίνου και ΔΝΤ, για την αύξηση πίεσης προς την Αθήνα και τη δημιουργία εμποδίων τα οποία το Μαξίμου καλείται να αποφύγει χωρίς να… τραυματιστεί.