Οικονομία

Στήριξη δανειολήπτων: Ισπανικό μοντέλο με μείωση δόσης και πάγωμα επιτοκίου


Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο 5 σημείων για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών

Το ισπανικό µοντέλο για τη διευκόλυνση των οικονοµικά ασθενέστερων δανειοληπτών που έχουν οφειλές από στεγαστικά δάνεια και πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το µοντέλο που συµφωνήθηκε στις αρχές της εβδοµάδας µεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, προβλέπει:

• Την επιµήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων προκειµένου να µειωθεί η µηνιαία δόση στο επίπεδο του 40% του µηνιαίου εισοδήµατος.
• Το «πάγωµα» του επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.

Η συζήτηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Το µοντέλο φέρεται να εξετάστηκε στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας µε τους επικεφαλής των συστηµικών τραπεζών και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε στον απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί με το θέμα των πλειστηριασμών (έξωση Ιωάννας Κολοβού) υπό την παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας και να επανέλθουν µε προτάσεις, αφού εξετάσουν τις οικονοµικές τους δυνατότητες και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τις τράπεζες να παρέμβουν στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία.

Μάλιστα, ο υπουργός φέρεται να επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες τόνισαν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες  ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Σημείωσαν δε πως η βασική πηγή ανησυχίας είναι τα στεγαστικά δάνεια, ειδικά όσα έχουν ρυθμιστεί μία ή και περισσότερες φορές, τα οποία βρίσκονται στο όριο και επιβαρύνονται από τις συνεχείς από τον περασμένο Ιούλιο αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

«Αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών»

Για το θέμα μίλησε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών.

Μάλιστα, πρότεινε να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες βάση του ισπανικού μοντέλου εστιάζοντας σε 5 σημεία::

  • Επιμήκυνση δανείου
  • Μείωση δόσης κατά 40%-50%
  • Πάγωμα επιτοκίου
  • Ρύθμιση 5ετιας
  • Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε – όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες - να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα