Με σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα τους, την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, ευελπιστούν για την «τελική» δικαίωση μέσω του Αρείου Πάγου. Στις 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η μεγαλύτερη δίκη συλλογικής αγωγής κατά τράπεζας, και οι πρόσφατες αποφάσεις τόσο του ΔΕΕ όσο ελληνικών δικαστηρίων (Πρωτοδικεία Αθήνας Πάτρας), αποτελούν ουσιαστικό εχέγγυο ενόψει της νέας δικαστικής «μάχης».
Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, είναι το βαρύ «χαρτί» που έχουν στα χέρια τους χιλιάδες δανειολήπτες και το οποίο ευελπιστούν ότι θα γείρει υπέρ τους την πλάστιγγα, οριστικά και αμετάκλητα. Η απόφαση αναφέρει ότι οι τράπεζες οφείλουν να ενημερώνουν επακρώς και λεπτομερώς τον δανειολήπτη, για τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους κινδύνους που ενέχει η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα και αυτό γιατί ο καταναλωτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει γνώση όλων των ρητρών της δανειακής σύμβασης.
Τι υποστηρίζουν οι δανειολήπτες; Πως όταν μετέτρεψαν με πρόσθετη σύμβαση, το αρχικό δάνειό τους, από το νόμισμα του ευρώ σ’ εκείνο του ελβετικού φράγκου, δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς από τις τράπεζες, για τον κίνδυνο επικείμενης διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Αυτό είχε ως συνέπεια-εξαιτίας της μεταβολής της ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου- να βρεθούν να χρωστούν ένα σημαντικό πρόσθετο ποσό, παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν ανελλιπώς τις συμφωνηθείσες μηνιαίες δόσεις του δανείου.
Στο ραντάρ της κυβέρνησης
Το ζήτημα με τους περίπου εβδομήντα χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, απασχολεί εντόνως τις τράπεζες αλλά και την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να λάβει πρωτοβουλίες, που μένει να προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα