Τράπεζες

Δάνεια σε ΜμΕ με κρατική εγγύηση χωρίς προμήθειες


Τον Μάιο ενεργοποιείται το αναμενόμενο από πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόγραμμα - ομπρέλα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), που θα προσφέρει εγγυήσεις χωρίς προμήθειες για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες έως και 2,2 δισ. ευρώ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, προανήγγειλε το τέλος της αναμονής για το τρίτο κατά σειρά Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), για οποίο έχει υπογραφεί συμφωνία της HDB με το υπουργείο Οικονομικών από την αρχή του έτους, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εργάζεται εντατικά, ώστε μετά το Πάσχα να βγει το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα διοχετεύσει πόρους 2,2 δισ. ευρώ στην αγορά», τόνισε η κ. Παπακυρίλλου και εξήγησε ότι το πρόγραμμα είναι «ένα ταμείο- ομπρέλα: Ταμείο Δανείων και Ταμείο Εγγυήσεων και παρέχει τη δυνατότητα λήψης είτε επενδυτικού δανείου είτε δανείου κεφαλαίου κίνησης».

Μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται ότι θα είναι η συμβολή του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ στη χρηματοδότηση νεοσύστατων (μέχρι πέντε έτη λειτουργίας) πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με δάνεια ειδικού σκοπού, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατο να βρουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

«Σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων, οι ευνοϊκοί όροι των χρηματοδοτικών εργαλείων της HDB δίνουν την ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπουν στον κύκλο χρηματοδότησης. Στην HDB ακούμε την αγορά και παρέχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους», υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα έχει κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση από τις τράπεζες θα συμβάλλει στην παροχή δανείων έως 2,2 δισ. ευρώ. Θα έχει διπλή λειτουργία, παρέχοντας εγγυήσεις για τον δανεισμό των ΜμΕ, αλλά και επιδότηση στα επιτόκια των δανείων.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα κόστη χρηματοδότησης, σε μια εποχή πολύ υψηλών επιτοκίων, το Δημόσιο και η HDB έχουν προβλέψει για πρώτη φορά ότι οι εγγυήσεις για τα δάνεια θα παρέχονται χωρίς τις προμήθειες υπέρ του κράτους, που προβλέπονταν ως τώρα στους δύο πρώτους κύκλους του ΤΕΠΙΧ.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, «για πρώτη φορά συνδυάζεται η εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και η σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια».

Η προμήθεια στο Δημόσιο για το κόστος παροχής εγγύησης στα δάνεια αποτελούσε ως τώρα έναν παράγοντα σημαντικής επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού της επιχείρησης, το οποίο μάλιστα αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου, ώστε να δίνεται κίνητρο στις επιχειρήσεις να εξοφλούν γρήγορα τα δάνεια. Σε προηγούμενες φάσεις των προγραμμάτων, η προμήθεια εγγύησης αυξανόταν προοδευτικά ως εξής, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοασχολούμενους:

  • 0,25% για τον 1ο χρόνο.
  • 0,50% για τον 2ο και τον 3ο χρόνο.
  • 1,00% για τον 4ο και τον 5ο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σε αυτή τη φάση των προγραμμάτων φθηνού δανεισμού για ΜμΕ ισχύουν και ευνοϊκότεροι ευρωπαϊκοί κανόνες, καθώς έχει επιτραπεί η αύξηση των επιχορηγήσεων βάσει του καθεστώτος de minimis (μικρές επιχορηγήσεις) από τα 200.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να ζητήσουν νέα δάνεια και επιχειρήσεις που ήδη είχαν εξαντλήσει το όριο επιδότησης.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).