Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει σε ετήσια βάση ασκήσεις, με σκοπό τη δοκιμή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Ανάγκης Αερολιμένα (ΣΑΚΑΑ), τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διαθέσιμων μέσων και συστημάτων, την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού στην αντιμετώπιση συμβάντων και, κυρίως, τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να επέμβουν σε ανάλογες περιπτώσεις πραγματικών περιστατικών.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, η Άσκηση Ετοιμότητας 2024, με τίτλο σεναρίου «Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα» σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).
Στην φετινή άσκηση ετοιμότητας, εκτός των υπηρεσιών του ΔΑΑ, συμμετείχαν οι φορείς:
- SKY express
- Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας
- Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα
- Πυροσβεστικό Σώμα
- Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθήνας
- Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα
- Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
- Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών & Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών
- SkyServ Handling
- Sofitel Athens Airport
Επίσης, συμμετείχαν 100 εθελοντές (σπουδαστές) από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο, οι οποίοι σύμφωνα με τα σενάρια που τους είχαν διανεμηθεί προσομοίωσαν τους επιβάτες του αεροσκάφους και τους φίλους & συγγενείς των επιβατών.
- ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ -
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, «Στις 26 Νοεμβρίου 2024, αεροσκάφος ATR42-500 της αεροπορικής εταιρείας SKY express, έχοντας πλήρωμα 4 άτομα και συνολικά 42 επιβάτες πραγματοποιεί τακτική επιβατική πτήση από Ρώμη για Αθήνα.
Στις 10:59:02 π.μ., κατά την προσέγγισή του, στη διάρκεια προσγείωσης, ο δεξιός κινητήρας προσκρούει σε σμήνος πουλιών με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να χάσει την ισχύ του.
Στις 11:00 π.μ. το αεροσκάφος προσγειώνεται 100 μέτρα πριν την αρχή του Διαδρόμου «21L».
Κατά την προσγείωσή του το αεροσκάφος εκτρέπεται από τον διάδρομο σταματώντας επί του συνδετήριου Τροχόδρομου «D12».
- ΛΗΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ -
Για τους σκοπούς της άσκησης ενεργοποιήθηκαν και λειτούργησαν τα εξής Κέντρα Έκτακτης Ανάγκης:
Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (ΚΔΚ), Κέντρο Πληροφόρησης Καταστάσεων Ανάγκης (ΚΕΠΚΑ), Χώρος Υποδοχής Επιβατών (ΧΥΕ) & Χώρος Υποδοχής Πληρώματος καθώς και ο Τόπος Υποδοχής Συγγενών και Φίλων (ΤΥΣΦΕ).
Στο πλαίσιο της άσκησης, προσομοιώθηκε η δημοσίευση Δελτίων Τύπου των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών /Φορέων προς ενημέρωση του κοινού