Πολιτική

Δ. Παπαδημητρίου: Σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία, στήριξη στις προσπάθειες της Ηπείρου


«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να περνά από τη ξεχωριστή και ιδιαίτερη ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας της χώρας», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που διεξάγεται στα Ιωάννινα.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η οικονομία βελτιώνεται σταθερά προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι αυτή των παραγωγικών επενδύσεων, τονίζοντας ότι το 2017, είναι το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Σήμερα, η οικονομία όχι μόνον βρίσκεται εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, με εφικτό τον ετήσιο στόχο για ανάπτυξη 1,8%, αλλά βασίζεται στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και ανέφερε πως το α' επτάμηνο του 2017, οι ξένες άμεσες επενδύσεις κατέγραφαν ετήσια άνοδο 161%.

Ειδικότερα επισήμανε, πως η τρέχουσα ανάκαμψη δεν αφορά μόνον τον τουρισμό, τη βιομηχανία ή τις εξαγωγές, αλλά περιλαμβάνει επίσης, κλάδους που μέχρι πρότινος υπέφεραν, εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, τόνισε πως παρά τα υπαρκτά προβλήματα, βελτίωση σημειώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στην αγορά εργασίας, όπως παραδέχονται αντίστοιχα οι τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young.

«Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις που να το καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικό» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Γιατί αντίθετα απ' ότι προβλήθηκε πρόσφατα, ως "κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας" στην Ελλάδα, με αφορμή την έκθεση του World Economic Forum, έχουμε εμφανή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας, με τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. να αναγορεύουν την Ελλάδα, σε πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων διεθνώς. Εξ ου και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των θεσμών, των αγορών και των επενδυτών έναντι της χώρας, η αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων και η εκτίναξη των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων κατά 25,5% το α' εξάμηνο του 2017» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τράμπ, ότι «η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικά τόπος», όπως και μερικών από τους σκληρότερους εκπροσώπους των Θεσμών όπως ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε για το ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, θα κλείσει την 3η αξιολόγηση και θα ολοκληρώσει έγκαιρα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, «είναι χαρακτηριστικές της μεγάλης αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας. «Η επενδυτική αυτή αναγέννηση αποτελεί μία επιβεβαίωση της νέας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε τον κοινωνικό χαρακτήρα της «εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης» και επισήμανε πως αυτή, δεν έχει μόνο εθνικό ορίζοντα και σχεδιασμό, αλλά βασίζεται και στην περιφερειακή εξειδίκευση και προγραμματισμό – κάτι που σημαίνει πως «η εθνική τακτική ανάπτυξης θα προσαρμόζεται και θα εξειδικεύεται κάθε φορά ανά Περιφέρεια, αναλόγως των τοπικών αναγκών».

Το καθήκον αυτό, δεν αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ή κάποιο υπουργικό όργανο, αλλά τους ίδιους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, που έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και σε συνεργασία με τα κατάλληλα όργανα των δήμων, της Περιφέρειας και της Πολιτείας, θα προτείνουν κατάλληλες λύσεις αντιμετώπισης, είπε ο υπουργός. Το εγχείρημα είναι ένα «δύσκολο έργο», το οποίο ωστόσο, μπορεί να λυθεί με την κινητοποίηση των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Ηπείρου, είπε πως από την ανάλυση της κατανομής της ΑΠΑ, προκύπτει ότι βασίζεται κυρίως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αγροδιατροφή, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις λοιπές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου παρουσιάζει «ανησυχητικά δείγματα αναφορικά με την οικονομική της υγεία - δηλαδή ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ύψους 25,4%.

Ο υπουργός ωστόσο τόνισε, πως λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το πρόβλημα της Ηπείρου, καθώς διακηρυγμένος στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης, είναι η μείωση των εισοδηματικών και περιφερειακών ανισοτήτων, με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, εθνικά και περιφερειακά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της Ηπείρου για την αναπτυξιακή της άνοιξη, θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και χρηματοδοτική ενίσχυση της Πολιτείας.