Ελλάδα

Δ. Γλυφάδας: Στις ανάγκες των δημοτών ΑμεΑ προσαρμόζονται όλο και περισσότεροι οι δήμοι


Οι ανάγκες των δημοτών ΑμεΑ αποκτούν σιγά-σιγά προτεραιότητα σε πολλούς δήμους, οι οποίοι προσαρμόζονται όλο και περισσότεροι σε αυτές τις απαιτήσεις. Πλέον δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καθολική προσβασιμότητα, αναμορφώνονται κατάλληλα χώροι, δημοτικά κτίρια, πλατείες και πεζοδρόμια, τοποθετούνται ράμπες στα σχολεία, πολλοί δήμοι ήδη έχουν διαμορφώσει ανάλογα και τις τουαλέτες, ενώ για την ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών, προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12).

Και είναι αρκετά όλα αυτά; «Όχι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Γλυφάδας Γιώργος Ταβερναρκάκης και προσθέτει: «Οι δήμοι αλλάζουν, όμως πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των δημοτών».

Στον δήμο Γλυφάδας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες σε όλους τους χώρους, τα κτίρια και τα σχολεία, όμως το έργο για το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα υπερήφανη η δημοτική Αρχή, είναι το Seatrac, που λειτουργεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο βοηθάει τα άτομα με αναπηρία να κάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, ενώ στο σύστημα περιλαμβάνονται υποδομές για αποδυτήρια και τουαλέτες, αλλά και για την κοινωνικοποίηση των λουόμενων.

Φέτος, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ η χρήση του, όχι μόνο από δημότες της Γλυφάδας, αλλά και από πολίτες άλλων περιοχών, που επιλέγουν να έρχονται στο συγκεκριμένο Seatrac για όλους αυτούς τους λόγους. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχε φτάσει τις 12.195 χρήσεις, περίπου 3.000 περισσότερες από το 2023 κι επειδή παρέμεινε ενεργό όλο τον μήνα, στο τέλος ξεπέρασε τις 12.500 χρήσεις. «Αυτή είναι η αγαπημένη μας πρωτιά», είχε πει εκείνες τις ημέρες ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια από τον δήμο μας για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών με αναπηρίες και να γίνει καλύτερη και ανθρώπινη η κίνησή τους στην πόλη και στις διάφορες δομές, όμως χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, ειδικά στους δρόμους», τονίζει ο κ. Ταβερναράκης και συνεχίζει: «Γενικά πιστεύω πως στους περισσότερους δήμους η κατάσταση έχει βελτιωθεί σχετικά με τις Δημοτικές Υπηρεσίες, όμως πρέπει να βελτιωθεί και η νοοτροπία των πολιτών. Για παράδειγμα, βλέπουμε τι γίνεται με αυτούς που παρκάρουν σε θέσεις ΑμεΑ ή σε θέση που εμποδίζεται η διέλευσή τους».

Ειδικά για τον δήμο Γλυφάδας, αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε δήμαρχος ο Γιώργος Παπανικολάου ξεκίνησαν μια σειρά από αναμορφώσεις σε πλατείες, σε πεζοδρόμια, σε σχολεία και φυσικά στα δημοτικά κτίρια. Αυτή τη στιγμή, όλα τα σχολεία της Γλυφάδας είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, έχουν μπει ράμπες, ακόμη και ασανσέρ. Και θα τρέξει και νέο πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης και πεζοδρομίων, τα οποία φυσικά θα γίνουν με όλες τις προδιαγραφές.

Υπάρχουν στην πόλη πολλές θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, περισσότερες από αυτές που προβλέπονται υποχρεωτικά, το ίδιο και στο παραλιακό μέτωπο, είναι και η παραλιακή οδός πλήρως ενταγμένη σε όλο αυτό το σύστημα».

Σχετικά με το Seatrac, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Γλυφάδας μας λέει: «Υπάρχουν δύο εμβληματικά έργα στη Γλυφάδα. Το ένα είναι έτοιμο και λειτουργεί κανονικά, το Seatrac. Πρόκειται για μια πρότυπη εγκατάσταση με τα δύο ειδικά τηλεχειριζόμενα αμαξίδια για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει ολοκληρωμένη υποδομή, που τους υποστηρίζει από τη στιγμή που θα φτάσουν. Υπάρχουν οι θέσεις πάρκινγκ μπροστά στην παραλία, διάδρομος από εκεί μέχρι το Seatrac, τουαλέτες και ντουζιέρες, ειδικά αποδυτήρια και υπάρχει και βοηθητικό άτομο από τον δήμο ως υποστηρικτικό προσωπικό, κάθε μέρα εκεί για να εξυπηρετήσει τους λουόμενους. Και αφού πάρουν το μπάνιο τους, μετά έχουμε φροντίσει και για την κοινωνικοποίησή τους, καθώς έχουν διαμορφωθεί στην παραλία ειδικοί χώροι με ομπρέλες και καθιστικά με τραπεζάκια, για να μπορούν να κάτσουν ως παρέα.

Και υπάρχει και το δεύτερο εμβληματικό έργο, που γίνεται τώρα και το χρονοδιάγραμμα λέει πως θα είναι έτοιμο το 2026. Πρόκειται για το Ειδικό Σχολείο, όπου θα λειτουργεί Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, αποκλειστικά για άτομα με αναπηρίες. Θα λειτουργεί και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης».

Στην τελευταία ερώτηση, αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν είναι ικανοποιημένος, ο κ. Ταβερναράκης απαντά: «Φυσικά. Είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν και πάντα θα υπάρχει το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε. Όμως, πιστεύω πως αυτό που πρέπει κυρίως να βελτιωθεί είναι η νοοτροπία και αναφέρομαι και στα καταστήματα. Γιατί ακούμε συνεχώς τα άτομα με αναπηρίες και με κινητικά προβλήματα, να λένε πως σε πολλά μαγαζιά δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να μπουν. Δεν μπορούν λοιπόν να εξυπηρετηθούν ισότιμα σε πολλά καταστήματα».

Και καταλήγει: «Να λοιπόν μια κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να στραφούμε. Να πείσουμε τα καταστήματα να γίνουν καθολικά προσβάσιμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης