ΕΥΖην

"Creative Cures" από 6 designers για την προστασία της δημόσιας υγείας από τους ιούς


Πρωτοβουλία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας λόγω της έξαρσης του κοροναϊού πήραν έξι Κινέζοι designers και δημιούργησαν μια σειρά από «εργαλεία», από μια υπεριώδη λάμπα αποστείρωσης μέχρι έναν «κάνε το μόνο σου» θάλαμο για το άνω μέρος του σώματος.

Η σειρά ακούει στο όνομα "Creative Cures" και η σύντμηση της επωνυμίας -CC- είναι αναφορά στη συνήθη μονάδα μέτρησης κατά την ιατρική φροντίδα (cubic centimetres = κυβικά εκατοστά).

«Πιστεύουμε ότι, σύντομα, ο κοροναϊός θα είναι παρελθόν, αλλά ως άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουμε περισσότερες πιθανές προκλήσεις στη δημόσια υγεία, στο κοντινό μέλλον» είπε ο σχεδιαστής Frank Chou, ο οποίος εγκαινίασε το πρότζεκτ.

«Ως σχεδιαστές, οφείλουμε να ορίσουμε εκ νέου τι είναι το ντιζάιν και το τι μπορούμε να κάνουμε ως ντιζάινερ - τι μπορούμε να προσφέρουμε. Θα είναι ένα μακροπρόθεσμο, μη κερδοσκοπικό πρότζεκτ. Είναι μόνον ένα ξεκίνημα κι ελπίζουμε ότι περισσότεροι ντιζάινερ και άνθρωποι της δημιουργικής βιομηχανίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οργανισμοί θα ενωθούν μαζί μας για να δημιουργήσουμε για τον πραγματικό κόσμο».

Η «Λάμπα Αποστείρωσης» του Frank Chu συνδυάζει μια υπεριώδη λάμπα με έναν δίσκο, η οποία ιδανικά τοποθετείται δίπλα στην είσοδο στο σπίτι του χρήστη. Ο οποίος, μπαίνοντας, τοποθετεί στον δίσκο αντικείμενα όπως κινητό, κλειδιά ή πορτοφόλι. Πιέζει το κάλυμμα της λάμπας για να ενεργοποιήσει την υπεριώδη ακτινοβολία, το σώμα της λάμπας χαμηλώνει για να καλύψει τα αντικείμενα και σηκώνεται μετά από 60 δευτερόλεπτα αποκαλύπτοντας και πάλι τα αποστειρωμένα αντικείμενα.

Το ντιζάιν του Ben Wu είναι ένας κυβόσχημος «θάλαμος», τον οποίο ο χρήστης μπορεί να συναρμολογήσει μόνος του για να τον χρησιμοποιήσει όταν δουλεύει στο γραφείο ή τρώει. Όλα τα υλικά για τη συναρμολόγηση του «"Κάνε τον Μόνο σου" Ασφαλούς Θαλάμου» μπορούν να αγοραστούν από μαγαζιά της γειτονιάς. Η κατασκευή είναι σχεδιασμένη ώστε να επιτρέπει την κυκλοφορία καθαρού αέρα το εσωτερικό μέσω του φίλτρου και με επιπλέον αποστείρωση από το υπεριώδες φως, το οποίο μπορεί να ανοίξει ο χρήστης για όσο διάστημα απουσιάζει από τον θάλαμο.

 Το πολυλειτουργικό «Maskerchief» του Chen Min είναι απάντηση στα χαρτομάντιλα: μπορεί να διπλωθεί σε έξι στρώσεων μάσκα από βαμβάκι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά και να έχει τη συνήθη χρήση κάλυψης ή σκουπίσματος της μύτης.

Ο Sun Dayong εμπνεύστηκε από την υποτιθέμενη πηγή του κοροναϊού, τις νυχτερίδες, για να σχεδιάσει το «Be a Bat Man»: μια κινητή ασπίδα ασφαλείας από ίνες άνθρακα και λεπτό στρώμα PVC, σε σχήμα πτερύγων νυχτερίδας. Πλέγμα από καλώδια UV, συνυφασμένα στο πλαστικό, θερμαίνουν την επιφάνεια, αποστειρώνοντας το εσωτερικό περιβάλλον για τον χρήστη.

Οι Lu Xu και Zihan Zhang του στούντιο ντιζάιν Above σχεδίασαν την «Buckle Mask» (στη φωτογραφία του "εξωφύλλου), με ενσωματωμένο φίλτρο το οποίο αλλάζει χρώμα από λευκό σε μαύρο καθώς η μάσκα απορροφά βακτήρια και σκόνη (το μαύρο χρώμα δηλώνει το τέλος της ζωής της μάσκας). Το ντουέτο θέλησε να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προβλήματα της μάσκας προστασίας: τη διάρκεια ζωής της και τη διαδικασία απόρριψής της. Τέσσερα στάδια της αλλαγής χρώματος είναι τυπωμένα στην άκρη της οπής εξαερισμού, επιτρέποντας στον χρήστη να συγκρίνει το χρώμα του φίλτρου με αυτά για να προσδιορίσει το πότε θα πρέπει να το αντικαταστήσει.

Το «Time-Changing Hand Sanitiser» των Pino Wang και Frank Chou κάνει λιγότερο βαρετή τη χρήση υγρού απολύμανσης. Ο χρήστης βλέπει το χρώμα του υγρού να αλλάζει από ροζ σε μοβ και, τελικά, σε μπλε. Έτσι, έχει την υπομονή να απολυμαίνει τα χέρια του επί 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον και να γνωρίζει το πότε εξάντλησε τον ενδεικνυόμενο χρόνο.

Διαβαστε επισης