Σε μια άκρως δυσμενή διεθνή συγκυρία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με «φόντο» την ενεργειακή ακρίβεια, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τους φόβους για επισιτιστική κρίση, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου σταυροδρομιού. Ενώπιόν της έχει την τελευταία και άκρως κρίσιμη 14η αξιολόγηση από τους Θεσμούς, που δύναται να σηματοδοτήσει την οριστική απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας.
Αυτό, βεβαίως, θα καταστεί εφικτό εφόσον η Ελλάδα περάσει με επιτυχία την 14η αξιολόγηση, καταδεικνύοντας εμπράκτως στους Θεσμούς ότι έφερε εις πέρας ή σημείωσε μεγάλη πρόοδο σε μια σειρά από ορόσημα και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Είναι πρόδηλο και δεν χρίζει εξειδικευμένης οικονομικής ανάλυσης, η τεράστια σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία η απαλλαγή από την μεταμνημονιακή εποπτεία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα «σφράγισε» την επιστροφή στην κανονικότητα, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος.
Παράλληλα θα λειτουργήσει ευεργετικά, θα προσδώσει ώθηση στον μεγάλο στόχο που έχει θέσει και αφορά στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που πλέον προσδιορίζεται χρονικά εντός του 2023. Οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης, όπως οι Moody’s και Standard and Poor’s τηρούν σιγή ιχθύος σ’ ό,τι αφορά την ελληνική αξιολόγηση, καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο πως δεν πρόκειται να «χαρίσουν» εύκολα την επενδυτική βαθμίδα. Κάθε θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, όμως, όπως αυτή του τερματισμού της μεταμνημονιακής εποπτείας, έχει τη δυναμική για να πείσει τους οίκους να μεταβάλλουν τη στάση τους στο εγγύς μέλλον.
Η 14η αξιολόγηση θα ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα, με τις πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων, ενώ για τις 6 Απριλίου έχει προγραμματιστεί το ραντεβού των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που είναι να λάβει η Ελλάδα. Η πρώτη δόση εκκρεμεί από το 2019 και η δεύτερη σχετίζεται με την 14η αξιολόγηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα επιδιώξει συγχώνευση των δύο δόσεων, ούτως ώστε το καλοκαίρι να εισπράξει συνολικά 1,5 δισ.ευρώ.
Τα ορόσημα-μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν επί τάπητος και θα κρίνουν αν η χώρα περάσει την 14η αξιολόγηση και εξέλθει της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι τα ακόλουθα:
- Η μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.
- Η Ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας.
- Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
- Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις που έχει ορόσημο τον Μάρτιο.
- Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
- Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
- Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο με χρονοδιάγραμμα έως τον Απρίλιο του 2022. • Η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr)
- Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ορόσημο το Μάιο του 2022.
- Η επικύρωση των δασικών χαρτών.
- Το νέο πληροφορικό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis» που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2022.
- Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
- Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης που επίσης έχει καθυστέρηση. Ο νέος στόχος που έχει τεθεί είναι έως τα τέλη Απριλίου.