Πέντε εκλογές και ένα δημοψήφισμα συγκαταλέγονται στις εμπειρίες της Ελλάδας μέσα σε επτά χρόνια σημειώνει στην αξιολόγηση της για την Ελλάδα η 3η μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων στο κόσμο, η Coface, με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται ανάμεσα στους δανειστές και την κοινωνία της οποίας το ποσοστό της φτώχειας τριπλασιάστηκε μεταξύ 2007 και 2013. Το περασμένο Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, κάνοντας συμμαχία με την εθνικιστική δεξιά. Με ελάχιστα περιθώρια ελιγμών ο Πρωθυπουργός έδωσε μία ανακατεύθυνση τον Νοέμβριο του 2016, επιχειρώντας πολιτική μεταρρύθμιση, ωστόσο οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, αναφέρει η Coface, τονίζοντας ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, προηγείται στου ΣΥΡΙΖΑσε όλες τις δημοσκοπήσεις .
της Ελενας Ερμείδου
Το πρωτογενές πλεόνασμα εξηγεί η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων μετά την Euler Hermes και την Atradius, εξαιρουμένων των δαπανών από τόκους, οφείλεται στην αύξηση του ΦΠΑ, στην φορολογία. Οι βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς συνέτειναν στο να μειωθεί το έλλειμμα το 2016. Το πλεόνασμα προβλέπεται να αυξηθεί λόγω της επιβολής των μέτρων, της φορολογίας και της περικοπής των δαπανών.
Αν, η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, θα υπάρξει μία ανακούφιση κατά τα τέλη του 2018, από την διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της. Το Eurogroup ήδη συμφώνησε, το Δεκέμβριο του 2016 στην εφαρμογή κάποιων πρώτων βημάτων ελάφρυνσης των όρων δανεισμού. Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοίνωσε προς όφελος της Ελλάδας το Eurogroup, ανεστάλησαν λόγω της απόφασης του Πρωθυπουργού της χώρας για τις συνταξιοδοτικές παροχές με κατεύθυνση σε ορισμένες ομάδες και του ΦΠΑ.
Το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει την συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο διάσωσης, εκτιμώντας ότι οι στόχοι που έχουν θέσει οι Ευρωπαϊοι δανειστές για τον προϋπολογισμό δεν είναι εφικτοί μεσοπρόθεσμα και ότι η διαχείριση του χρέους είναι ανεπαρκής.
Τα αδύνατα σημεία της Ελλάδας
Το πολύ υψηλό χρέος, η πολύ άσχημη εικόνα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, η κακή διάρθρωση των δημοσίων οργανισμών, η υψηλή φοροδιαφυγή, η χαμηλή επιχειρηματικότητα, οι περιορισμένες εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων όπως τρόφιμα, χημικά, μέταλλα, οι κοινωνικές εντάσεις οι οποίες πυροδοτούνται από τα αυστηρά μέτρα λιτότητα και την μαζική ανεργία.
Τα δυνατά σημεία της Ελλάδας
Το ότι την υποστήριξη της διεθνούς χρηματοοικονομικής κοινότητας, της έχει δοθεί η πιθανότητα ανακούφισης τους χρέους στα τέλη του 2018, είναι κυρίαρχος στην ναυτιλία, και τις μεταφορές, αποτελεί ισχυρό τουριστικό προορισμό.