Πολιτική

Citigroup: Η συμφωνία δεν θα κλείσει γρήγορα, εμπόδιο το ΔΝΤ


Απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-δανειστών διατυπώνει η Citigroup, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία και ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα καταλήξει σε "ναυάγιο". Το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει τους επόμενους μήνες μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων και δεν "καίγεται" για ρευστότητα, επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να "αντιστέκεται" και στους Ευρωπαίους να μη βιάζονται να κλείσουν το θέμα μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες

Σε σημερινό report ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι υπάρχει κοινή θέση των πιστωτών απέναντι Ελλάδα και ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις όλων των πλευρών, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Κατά την άποψη των αναλυτών της Citigroup, η προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση με συμβιβασμό δυσχεραίνεται από τη στάση του ΔΝΤ - το οποίο δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Μεγάλα αγκάθια παραμένουν τα ζητούμενα υψηλά πρωτογενή και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη τους.

Όπως σχολιάζει η Citi, συνεχίζονται οι πολιτικές πιέσεις προς το ΔΝΤ, το οποίο οι Ευρωπαίοι και η ελληνική κυβέρνηση θεωρούν πλέον ως το βασικό εμπόδιο για την εξεύρεση μιας συμφωνίας.

Το πρωτο deadline για συμφωνία είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Ομως, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα, περιορίζει τη δυνατότητα άσκησης πιέσεων και τη διάθεση υποχωρήσεων από τις δύο πλευρές.

  Όπως επισημαίνει η Citi, η επόμενη σημαντική υποχρέωση που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα, είναι στις 20 Απριλίου και αφορά αποπληρωμή ομολόγων 1,4 δισ. τα οποία κατέχει η ΕΚΤ. Αυτά δεν υπάρχει δυσκολία να πληρωθούν.

Χρηματοδόστηση θα χρειασθεί τον Ιούλιο, όταν λήγουν ομόλογα αξίας  περίπου 7 δισ. ευρώ.