Επιχειρήσεις

Cenergy: Μεγάλα κέρδη, ΑΜΚ για επενδύσεις και θετικές προοπτικές


Ενα καλό νέο από την Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο, κι ένα άλλο που μάλλον δεν πρόκειται να ενθουσιάσει τους επενδυτές-(μικρο)μετόχους της: Η εταιρεία εμφάνισε υψηλή κερδοφορία 56,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων στις ΗΠΑ και στις βιομηχανικές μονάδες της στην Ελλάδα.

Το "κακό νέο" που κυκλοφόρησε πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις προκάλεσε ισχυρές πιέσεις και σημαντική πτώση της μετοχής (-3,3%)- όπως και  της μετοχής της μητρικής Βιοχάλκο (-2,4%).

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου:

“Η Cenergy Holdings εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Οι ισχυρές επιδόσεις ολόκληρου του Ομίλου τα τελευταία τρίμηνα και η ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική, ειδικά στον τομέα των καλωδίων, υποστηρίζει την πρόσφατη ανακοίνωσή μας να επιταχύνουμε την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ ταυτόχρονα με μια ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου. Η αμερικανική αγορά είναι μια μεγάλη και γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά με ελκυστικά χαρακτηριστικά για τον τομέα των καλωδίων. Η απόφαση για επέκταση στις ΗΠΑ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου για την επίτευξη κερδοφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης”

Οπως αναφέρει η εταιρεία, στις 27 Αυγούστου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Cenergy Holdings ενέκρινε την απόφαση για την εκκίνηση της διαδικασίας προετοιμασίας για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά το ανώτατο ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Οι Νέες Μετοχές θα προσφερθούν (i) στο Βέλγιο και την Ελλάδα, μέσω προσφοράς στο κοινό (ii) εκτός Βελγίου και Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία του βιβλίου προσφοράς (book building process), Στόχος της εταιρείας θα είναι η διεύρυνση της διασποράς και η αύξηση της ρευστότητας της μετοχής.

Τα νέα κεφάλαια θα  χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας  καλωδίων στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, περαιτέρω βελτιώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα.

Η Goldmans Sachs International ενεργεί ως μοναδικός παγκόσμιος συντονιστής και οι HSBC και Alpha Bank ως κοινοί ανάδοχοι στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου

Αναφορικά με τις επιδόσεις της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Cenergy αναφέρει τα εξής:

– Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 812 εκατ. ευρώ με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και στους δύο κλάδους.

– Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA  ανήλθε σε 119,5 εκατ. ευρώ (+39% σε ετήσια βάση), αποτυπώνοντας την ισχυρή δυναμική τόσο στον τομέα των καλωδίων όσο και στον τομέα των σωλήνων χάλυβα

– Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών  αυξήθηκε σε 3,38 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024 λόγω της σημαντικής ανάθεσης παραγγελιών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πλέον,  ο αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2024 εκτιμάται πλέον μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ (από 230-250 εκατ. ευρώ).

Δεδομένων της νέων εκτιμήσεων για τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις, το ιστορικά υψηλό επίπεδο του ανεκτέλεστου υπόλοιπου και των θετικών προοπτικών της αγοράς, ο Όμιλος θέτει μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδιώξεις που περιλαμβάνουν ισχυρή οργανική αύξηση των πωλήσεων και αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings, δήλωσε:

«Η συνεχής βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και η ισχυρή κερδοφορία που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της Cenergy Holdings γύρω από τη δημιουργία αξίας. Τα περιθώρια κερδοφορίας του τομέα των σωλήνων χάλυβα αυξήθηκαν σημαντικά οδηγώντας τα περιθώρια κέρδους του Ομίλου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, ο τομέας των καλωδίων συνέχισε να επωφελείται από την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεχή άνοδο των έργων ΑΠΕ πετυχαίνοντας, για άλλη μια φορά, ισχυρές επιδόσεις.

Η επικαιροποιημένη εκτίμηση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 πηγάζει από τα  ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, το αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, καθώς και από την προσήλωσή μας στην επιτυχή εκτέλεση απαιτητικών ενεργειακών έργων για τη μεταφορά ενέργειας σε όλο τον κόσμο".

Επισκόπηση

Η Cenergy Holdings συνέχισε τις θετικές οικονομικές της επιδόσεις, με αύξηση 39% σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2024, χάρη στη συμβολή και των δύο τομέων. Ο τομέας καλωδίων αύξησε την κερδοφορία του, καθώς συνέχισε να εκτελεί με επιτυχία το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα, στηριζόμενος στα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους λόγω του μείγματος των έργων που εκτελέστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο, πέτυχε σημαντικά ισχυρότερες επιδόσεις έναντι του 2023.

Η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων παρέμεινε ικανοποιητική συμβάλλοντας στη στήριξη των τιμών, ενώ τα ενεργειακά έργα και στους δύο τομείς εκτελέστηκαν ομαλά, αποτελώντας τον κύριο πυλώνα της αύξησης της κερδοφορίας του Ομίλου. Η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 119,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 56,5 εκατ. ευρώ.

Τόσο η Hellenic Cables όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου διατήρησαν την ισχυρή εμπορική τους παρουσία, εξασφαλίζοντας νέες αναθέσεις έργων που αύξησαν το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 3,38 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024 (31 Δεκεμβρίου 2023: 3,15 δισ. ευρώ). 

Οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν το έργο 118 χλμ. για το κοίτασμα βαθέων υδάτων Trion στον κόλπο του Μεξικού από την Woodside, τη σύμβαση περίπου 200 εκατ. ευρώ με την Elia για υποβρύχιο σύστημα τριών export καλωδίων 220kV συνολικού μήκους 165 χλμ. για τη διασύνδεση της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth στο Βέλγιο, τον αγωγό Utsira High στη Βόρεια Θάλασσα από την TechnipFMC και δύο συμβάσεις με την Amprion GmbH για έργα μεταφοράς ενέργειας στη Γερμανία «με το κλειδί στο χέρι».

Στον τομέα καλωδίων, η αποτελεσματική εκτέλεση υποβρυχίων και χερσαίων έργων υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων. Οι πωλήσεις έργων καλωδίων αυξήθηκαν κατά 70%, απηχώντας τη στρατηγική του Ομίλου για αύξηση προστιθέμενης αξίας αντί όγκου πωλήσεων.

Ταυτόχρονα, τα καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης διατήρησαν τα περιθώριά τους στα επίπεδα του 2023.  Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (+33,5% σε ετήσια βάση) που ανήλθε σε 79,4 εκατ. ευρώ.

Αρκετές νέες αναθέσεις, τόσο για υποβρύχια όσο και για χερσαία καλώδια, ενίσχυσαν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του τομέα, που έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 2,82 δισ. ευρώ. Η σταθερή ροή έργων αποτυπώνει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης και τροφοδοτεί τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση με σκοπό την εξυπηρέτηση της αγοράς, τόσο των υποβρυχίων, όσο και των χερσαίων καλωδίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 105,2 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την επέκταση του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο και των εργοστασίων χερσαίων καλωδίων στη Θήβα και στον Ελεώνα, καθώς και τη νέα παραγωγική μονάδα στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεκίνησε δυναμικά, συνεχίζοντας τις ισχυρές επιδόσεις του 2023.  Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες (252 εκατ. ευρώ) συγκριτικά με τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023, η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) αυξήθηκε και διαμορφώθηκε σε 40,6 εκατ. ευρώ (+50,1% σε ετήσια βάση).

Η κερδοφορία αυτή ήταν αποτέλεσμα των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους και της υψηλής αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, ο τομέας σωλήνων χάλυβα επικεντρώθηκε στην επιτυχή εκτέλεση ιδιαίτερα απαιτητικών έργων, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός της Chevron, ονόματι Tamar, σε μεγάλα βάθη στα ανοιχτά του Ισραήλ, ένας υποθαλάσσιος αγωγός στην Αυστραλία, ένας αγωγός δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στις ΗΠΑ και άλλα έργα.  Επιπλέον, ενισχύθηκε η παραγωγική δυναμικότητα στους σωλήνες ελικοειδούς συγκόλλησης βυθισμένου τόξου (HSAW) και η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στους σωλήνες ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), με κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 17,1 εκατ. ευρώ.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την προσήλωσή της σε στοχευμένα έργα αγωγών υδρογονανθράκων, δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αλλά και υδρογόνου, και βελτιώνει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης. Η ισχυρή ανάκαμψη των αγορών ενέργειας για τα αέρια καύσιμα και μια σειρά σημαντικών έργων που της ανατέθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμόρφωσαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 561 εκατ. ευρώ, γεγονός που δίνει θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2024 και για ένα μεγάλο μέρος του 2025.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς και ανήλθαν σε 812 εκατ. ευρώ, με το β΄ τρίμηνο του 2024 να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το β΄ τρίμηνο του 2023. Η αύξηση οφείλεται στις μεγαλύτερες πωλήσεις από τα έργα καλωδίων (+104 εκατ. ευρώ έναντι του α΄ εξαμήνου 2023 ή 70,5% σε ετήσια βάση), που κάλυψαν την όποια μείωση από πωλήσεις σε καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και από πωλήσεις σωλήνων χάλυβα.

Το βελτιωμένο μείγμα των έργων που εκτελέστηκε στον τομέα των σωλήνων χάλυβα, σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά των έργων καλωδίων στις συνολικές πωλήσεις συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση του αναπροσαρμοσμένου περιθωρίου EBITDA, το οποίο με τη σειρά του διαμόρφωσε το αναπροσαρμοσμένο EBITDA σε 119,5 εκατ. ευρώ (39% μεγαλύτερο από το πρώτο εξάμηνο του 2023).

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος επηρεάστηκε από τη μείωση των πιστωτικών περιθωρίων για όλες τις θυγατρικές και από τη μικρή μείωση των επιτοκίων αναφοράς. Συγκεκριμένα, μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο, στα 31,7 εκατ. ευρώ, έναντι 33,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η μείωση αυτή έγινε αισθητή κυρίως στον τομέα σωλήνων χάλυβα, ενώ οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες του τομέα καλωδίων αύξησαν τα αντίστοιχα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο 2024 υπερδιπλασίασε τα κέρδη προ φόρων, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται στα 56,5 εκατ. ευρώ (7,0% των πωλήσεων).

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν σε 122,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατανεμημένες σε 105,2 εκατ. ευρώ για τον τομέα των καλωδίων και 17,1 εκατ. ευρώ για τον τομέα των σωλήνων χάλυβα (για λεπτομέρειες, βλέπε στην ενότητα για τους επιχειρηματικούς τομείς).

Το συνολικό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 55,8 εκατ. ευρώ και ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2024 σε 168,6 εκατ. ευρώ έναντι 112,8 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στα υψηλότερα αποθέματα για την εξυπηρέτηση των επερχόμενων παραδόσεων και στο χρονοδιάγραμμα των «οροσήμων πληρωμών» για τα έργα που εκτελούνται. Οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης διαμόρφωσαν στις 30 Ιουνίου 2024 τον καθαρό δανεισμό σε 494 εκατ. ευρώ, γύρω στα 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο από τα επίπεδα στο τέλος του 2023.

Επιδόσεις ανά επιχειρηματικό τομέα

Καλώδια

Οι πωλήσεις για τον τομέα των καλωδίων ανήλθαν σε 560 εκατ. ευρώ (+13,5% σε ετήσια βάση), με την αύξηση να οφείλεται, όπως έχει ήδη αναφερθεί, στα έργα καλωδίων (+70,5% αύξηση σε ετήσια βάση). Τo αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 79,4 εκατ. ευρώ (+33,5% αύξηση σε ετήσια βάση) με τα περιθώρια κέρδους να ανέρχονται σε 14,2% έναντι 12,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η αυξημένη συνεισφορά των πωλήσεων από τα έργα καλωδίων σε συνδυασμό με τα σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους ήταν οι κύριοι παράγοντες της βελτιωμένης κερδοφορίας του τομέα. Η σταθερή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων επιπρόσθετα βοήθησε να διατηρηθούν τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους του 2023.

Το 2024, η Hellenic Cables συμμετείχε ενεργά σε πολλούς διαγωνισμούς και ανέλαβε αρκετά νέα έργα τόσο σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, όσο και στην αγορά των διασυνδέσεων.  Πιο συγκεκριμένα:

-Η Seaway7 όρισε την Hellenic Cables ως βασικό υπεργολάβο για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων 66kV περίπου 205 χλμ. και σχετικών εξαρτημάτων για τα αιολικά πάρκα Bałtyk II και III, που βρίσκονται στη νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα εντός των πολωνικών υδάτων.

-Η Amprion GmbH, έναν από τους κορυφαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (TSOs) στην Ευρώπη, ανέθεσε την υλοποίηση δύο συστημάτων υπόγειας μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος AC 380kV στη Γερμανία που αφορούν τα έργα Borgholzhausen (BHH, ENLAG16) και Conneforde-Cloppenburg -Merzen (CCM, BBPIG6, Τμήμα Α και C).

-Η Elia Asset NV/SA ανέθεσε σε κοινοπραξία που αποτελείται από την Ελληνικά Καλώδια και τη DEME σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) ενός υποβρύχιου συστήματος τριών export καλωδίων 220kV συνολικού μήκους 165 χλμ. για τη σύνδεση της περιοχής του αιολικού πάρκου Princess Elisabeth με την ακτή.

Συνολικά, η Hellenic Cables εξασφάλισε νέες παραγγελίες ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, τόσο για έργα όσο και για συμβάσεις-πλαίσιο με αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να ανέλθει στις 30 Ιουνίου 2024 σε 2,82 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας για τον τομέα το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο (2,5 δισ. ευρώ στις 31.12.23).

Ταυτόχρονα, στο πρώτο εξάμηνο εκτελέστηκαν πολλά έργα, είτε εξ ολοκλήρου είτε τμηματικά.  Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση για τα έργα διασύνδεσης «με το κλειδί στο χέρι» μεταξύ Λαυρίου – Σερίφου και Σερίφου – Μήλου (φάση 4 της διασύνδεσης των Κυκλάδων στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος καλωδίων 170 χλμ.), ενώ ξεκίνησε η παραγωγή των πρώτων παρτίδων καλωδίων διασύνδεσης 66kV για τη φάση Γ του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Επιπλέον, η παραγωγή αρκετών άλλων έργων, όπως το OstWind 3 για την 50 Hertz, η διασύνδεση Σουηδίας-Δανίας και το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταϊβάν, προχώρησε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ ολοκληρώθηκε και η παραγωγή καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Revolution στις ΗΠΑ.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε ελαφρώς (4,2% σε ετήσια βάση) στα 22,5 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης των εν εξελίξει επενδυτικών προγραμμάτων σε διάφορες μονάδες παραγωγής. Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν, σε 47,1 εκατ. ευρώ έναντι 21,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ακολούθησαν την ίδια τάση και ανήλθαν σε 35,3 εκατ. ευρώ (16,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2023).

Ο καθαρός δανεισμός του τομέα καλωδίων αυξήθηκε κατά 81,5 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 386 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε μόνο ελαφρώς.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον τομέα ανήλθαν σε 105,1 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2024 και αφορούν:

– 49,0 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση της προγραμματισμένης επέκτασης της δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο,
– 23,2 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις των χερσαίων καλωδίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της Θήβας εγκαθίστανται νέες γραμμές παραγωγής και νέος εξοπλισμός, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής επίγειων και υπόγειων καλωδίων μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025. Παράλληλα, προχωρούν οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας παραγωγής καλωδίων χαμηλής τάσης μέχρι το τέλος του 2024,

– 3,5 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο στο Βουκουρέστι και
– 29,4 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου που προορίζεται για τη νέα παραγωγική μονάδα καλωδίων στις ΗΠΑ και τις σχετικές δαπάνες που απαιτούνται για την ανάπτυξή της.

Κλάδος σωλήνων χάλυβα

Σε συνέχεια των δυνατών επιδόσεων του 2023, το 2024 ξεκίνησε με ένα ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών περίπου στα 650 εκατ. ευρώ και τελικά οδήγησε σε ένα κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ, χαμηλότερες μεν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά με πολύ ισχυρότερη κερδοφορία (σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA) στα 40,6 εκατ. ευρώ (+50,1% σε σχέση με πέρυσι). Το άλμα αυτό στην κερδοφορία αποδίδεται σε έργα με σημαντικά υψηλότερο περιθώριο κέρδους σε σύγκριση με το μείγμα όσων εκτελέστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, οδηγώντας το μέσο περιθώριο για το εξάμηνο στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 16,1%. H ικανότητα εξασφάλισης ενεργειακών έργων υψηλών προδιαγραφών με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους αποτελεί απτή απόδειξη ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει καταφέρει να καθιερωθεί πλέον ως κατασκευαστής σωλήνων «πρώτου επιπέδου» (Tier 1).

Η αγορά μεταφοράς αερίων καυσίμων διατηρεί το 2024 τη θετική της δυναμική, λόγω των σταθερά υψηλών τιμών ενέργειας και του επιτακτικού ζητήματος της ενεργειακής ασφάλειας. Η αύξηση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα την επανεκκίνηση πολλών έργων αγωγών και την εσπευσμένη προώθησή τους σε φάση υλοποίησης.  Σε αυτό το θετικό περιβάλλον, ο τομέας των σωλήνων χάλυβα εδραίωσε τη θέση του στις νέες τεχνολογίες μεταφοράς αερίων καυσίμων, όπως οι αγωγοί υψηλής πίεσης για υδρογόνο και οι αγωγοί δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο τομέας εκτέλεσε με επιτυχία αρκετά σημαντικά έργα , όπως:

– Το έργο Tamar της Chevron στο Ισραήλ, ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου βάθους 152 χιλιομέτρων με εξωτερική διάμετρο 20 ιντσών που κατασκευάστηκε στη γραμμή σωλήνων ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW),

– Ένα έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ, μήκους 46 χιλιομέτρων και διαμέτρου 20 ιντσών σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) και
– Την παραγωγή ενός μεγάλου έργου αγωγού στην Αυστραλία, με εξωτερική διάμετρο 26 ιντσών που κατασκευάστηκε στη γραμμή σωλήνων ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW).

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, ο τομέας σωλήνων χάλυβα αναμένεται να διατηρήσει την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου σε υψηλά επίπεδα με την παραγωγή σωλήνων για τα ακόλουθα έργα:

– Το έργο Leviathan της Chevron στο Ισραήλ, ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου βάθους 118 χιλιομέτρων με εξωτερική διάμετρο 20 ιντσών που θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο σωλήνων ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW),

– Διάφορα έργα στην Ιταλία για τη Snam, η πλειονότητα των οποίων αφορά σωλήνες πιστοποιημένους για μεταφορά υδρογόνου έως και 100%,
– Διάφοροι υποθαλάσσιοι αγωγοί για έργα στη Βόρεια και Νορβηγική Θάλασσα από σωλήνες χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW),
– Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Neptun deep της OMV Petrom στη Ρουμανία, μήκους 162 χιλιομέτρων με εξωτερική διάμετρο 20 ιντσών που θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο σωλήνων ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) και
– Άλλα μεγάλα και μεσαία έργα στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Παράλληλα, η Σωληνουργεία Κορίνθου εξασφάλισε σημαντικά νέα έργα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, μεταξύ των οποίων:
– το έργο Utsira High Project στη Βόρεια Θάλασσα που της ανατέθηκε από την TechnipFMC: ένας υποθαλάσσιος αγωγός 27 χλμ. από σωλήνες χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) και
– την ανάθεση από την Woodside Energy ενός σημαντικού συμβολαίου για το κοίτασμα βαθέων υδάτων Trion στον κόλπο του Μεξικού μήκους 118 χλμ. σωλήνων χάλυβα επίσης υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW).

Πέραν των παραπάνω, έγιναν κι άλλες αναθέσεις έργων στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στη Βόρεια και Νορβηγική θάλασσα και στις Η.Π.Α., ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία του τομέα.

Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων αναθέσεων, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 ανήλθε σε 561 εκατ. ευρώ, με τις νέες αναθέσεις να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Προοπτικές και Μεσοπρόθεσμα πλάνα

Ο τομέας καλωδίων θα συνεχίσει να εκτελεί το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του που αποτελεί, μεσοπρόθεσμα, τον βασικό πυλώνα για τις ισχυρές οικονομικές του προοπτικές. Επιπρόσθετα, ο τομέας αναπτύσσει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και επενδύει επιλεκτικά στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ.

Η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι βελτιώσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ορισμένες από τις κύριες τάσεις, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, που έχουν αυξήσει σημαντικά τον στρατηγικό ρόλο της βιομηχανίας καλωδίων στην παγκόσμια οικονομία.  Με τη σειρά τους, οι τάσεις αυτές κατευθύνουν τα σημερινά σχέδια παραγωγικής αναβάθμισης του τομέα, τροφοδοτώντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του. Τέλος, η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων (καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης και καλώδια τηλεπικοινωνιών) παραμένει ισχυρή και οι παραγγελίες αυξάνονται μέσω της ανάθεσης μακροπρόθεσμων συμβάσεων-πλαισίων. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για τον κλάδο τόσο για το υπόλοιπο του 2024 όσο και μεσοπρόθεσμα.

Ο τομέας των σωλήνων χάλυβα συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία του βασιζόμενος στην ενισχυμένη θέση του στις διεθνείς αγορές και την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του ικανότητας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί νέες επενδύσεις για τη βελτίωση και αύξησή της, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Κοιτώντας μπροστά, η Σωληνουργεία Κορίνθου υπολογίζει ότι η αγορά των αερίων καυσίμων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς θα αποτελέσει το κύριο μεταβατικό καύσιμο και θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε έργα αγωγών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) και μεσοπρόθεσμα σε έργα υποδομής υδρογόνου. Η βελτίωση των συνθηκών αγοράς συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, τροφοδοτώντας θετικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Με δεδομένο τόσο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και στους δύο τομείς που παρέχει μια καθαρή εικόνα για τις μελλοντικές επιδόσεις του Ομίλου, όσο και την ισχυρή κερδοφορία που καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Cenergy Holdings αναμένει αναπροσαρμοσμένο EBITDA της τάξης των 245 – 265 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2024. Οι οικονομικές προοπτικές στηρίζονται σε διάφορες παραδοχές, όπως (α) η ομαλή εκτέλεση των ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς, (β) η έγκαιρη και ικανοποιητική εκτέλεση των προγραμματισμένων επεκτάσεων της παραγωγικής ικανότητας, (γ) η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων και (δ) ο περιορισμένος οικονομικός αντίκτυπος από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και τέλος από τις ή/και προκλήσεις ή/και πιθανές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον, η Cenergy Holdings λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρή απόδοση των θυγατρικών της, τις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς, τις μακροχρόνιες μεγάλες τάσεις στην ηλεκτροδότηση και την πράσινη ενέργεια καθώς και το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, φιλοδοξεί να επιτύχει μεσοπρόθεσμα οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν οργανική αύξηση των πωλήσεων άνω του 12% ετησίως και ετήσιο αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ.

Επαναγορές μετοχών

Στις 23 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Cenergy Holdings ενέκρινε να προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατ’ ανώτατο όριο 120.000 μετοχών της Εταιρείας, που θα αποκτηθούν κατά διαστήματα μέσω μιας ή περισσότερων συναλλαγών, όπως απαιτείται, και με μέγιστο συνολικό ποσό 1,3 εκ. ευρώ, το οποίο θα εκτελεστεί εντός των επόμενων έξι (6) μηνών.

Το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών εφαρμόζεται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου και σε συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς επαναγοράς ιδίων μετοχών. Για το σκοπό αυτό, για την επαναγορά έχουν οριστεί δύο ανεξάρτητοι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές με εντολή να ενεργούν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια. Ο ακριβής χρόνος της επαναγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, η Εταιρεία δημοσιεύει τακτικά δελτία τύπου με ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί (εάν υπάρχει) όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες στο διαδικτυακό ιστότοπο της Εταιρείας στην ενότητα «Επενδυτές» (https://cenergyholdings.com/investors/).

Η παρούσα πρόθεσή της Εταιρείας είναι να διατηρήσει τις μετοχές που αποκτήθηκαν ως ίδιες μετοχές για να επιτραπεί η χορήγηση αμοιβής σε μετοχές με βάση προκαθορισμένα κριτήρια απόδοσης, όπως ορίζεται στην εγκεκριμένη πολιτική αποδοχών της Εταιρείας. Το πρόγραμμα εκτελείται σύμφωνα με τις εξουσίες που παραχωρήθηκαν στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 28 Μαΐου 2024 και το άρθρο 7α του Καταστατικού.

Διαβαστε επισης