Πολιτική

Capital Link Forum: Ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων


Το Capital Link Ιnvest in Greece Forum έλαβε χώρα για ακόμα μια χρονιά στην καρδιά της Ν. Υόρκης και με τίτλο «Greece Speeding Ahead Post Investment Upgrade» τίμησε τους στενούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για την ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού κέντρου, με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης να προβάλλουν τις δυνατότητες και το μέλλον της χώρας.

Η Ελλάδα, μέσα από στρατηγικές επενδύσεις, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διεθνείς συνεργασίες, επαναπροσδιορίζει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες σε επενδυτές και συνεργάτες, ήταν το μήνυμα του ελληνοαμερικανικού συνεδρίου. Ο πρόεδρος της Capital Link, Νικόλας Μπορνόζης, χαρακτήρισε το συνέδριο ως πλατφόρμα διεθνούς απήχησης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων επιχειρηματιών και πολιτικών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του επεσήμανε τις επιτυχίες της κυβέρνησής του τα τελευταία έξι χρόνια. «Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης όσον αφορά την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σημειώνοντας σχεδόν 20% αύξηση από το 2020 έως το 2023», ανέφερε και τόνισε ότι «η μείωση της ανεργίας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και η εντυπωσιακή πτώση του χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες καταδεικνύουν τη συνεπή εφαρμογή της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στις υποδομές. «Από την 1η Ιανουαρίου, μειώνουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα έχουμε συνδέσει τα POS με τις ταμειακές μηχανές, αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή. Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται δραστικά, περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, σημειώνοντας τη σημαντικότερη μείωση στην ΕΕ. Παράλληλα, η σχέση μεταξύ χρέους και ΑΕΠ συνάντησε τη μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ κατά την περίοδο 2019 με 2023. Αυτά τα επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα ενός ισχυρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που δίνει έμφαση στον οικονομικό μετασχηματισμό, τις φορολογικές περικοπές και, ναι, την πολιτική σταθερότητα», ανέφερε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός «κάλεσε τους επενδυτές να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς ως το επόμενο μεγάλο βήμα.

«Όταν μίλησα για πρώτη φορά σε αυτό το συνέδριο το 2019, παρουσίασα το όραμα της κυβέρνησής μας και απηύθυνα πρόσκληση να ενωθείτε μαζί μας και να συμμετάσχετε στην επιτυχία αυτής της πορείας. Έκτοτε, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν ξεπεράσει σταθερά κάθε προσδοκία», ανέφερε στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης.

Υποδομές και Ανάπτυξη

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε μια σειρά εμβληματικών έργων που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο έτος. Ανάμεσά τους, η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης και η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν ενισχύουν μόνο τις υποδομές, αλλά βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και ενισχύουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού», σημείωσε.

Εργασιακό Περιβάλλον και Επενδύσεις

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την αγορά εργασίας και ενισχύουν τις επενδυτικές προοπτικές. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την πρόσφατη νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό. «Δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που ευνοούν τις επενδύσεις και την απασχόληση», σημείωσε, αναδεικνύοντας τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Ενέργεια και Βιωσιμότητα: Μια Στρατηγική Προτεραιότητα

Στο ίδιο Συνέδριο, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέδειξε τη στρατηγική της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. «Η χώρα μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακές υποδομές» τόνισε και συνέχισε αναφέροντας πως «η Ελλάδα διαμορφώνει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες για μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. «Η Ελλάδα ξεχωρίζει για τη σταθερότητα που προσφέρει, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, διαφοροποιούμενη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», ανέφερε, παρουσιάζοντας τον νέο προϋπολογισμό που εκτείνεται μέχρι το 2028.

Το Forum Capital Link: Μια Γέφυρα Μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Στo δείπνο μετά το πέρας του συνεδρίου απονεμήθηκε το βραβείο «Hellenic Leadership Award» στον δρ. Γιάννη Στουρνάρα ως αναγνώριση της ουσιαστικής και μακροχρόνιας δέσμευσης και συνεισφοράς του στην οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, και της καθοριστικής συμβολής του τόσο σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όσο και με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το δείπνο άνοιξε με σύντομη ομιλία της η πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, κ. Αικατερίνη Νασίκα.

Η πρέσβης ανέφερε ότι κ. Στουρνάρας είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής οικονομίας, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίησή της κατά την κρίσιμη δεκαετία 2009-2019. Με σπουδές στην Οξφόρδη και μακρά πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, όπως τόνισε η κ. Νασίκα, συνέβαλε τόσο από ακαδημαϊκές όσο και από δημόσιες θέσεις, όπως αυτή του υπουργού Οικονομικών το 2012 και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2014.

Η κ. Νασίκα υπογράμμισε ότι ο κ. Στουρνάρας κατά την κορύφωση της κρίσης το 2015, διατήρησε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του θεσμού που υπηρετούσε, προστατεύοντας τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και παρέμεινε αισιόδοξος, προβάλλοντας τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι προβλέψεις του για ανάκαμψη επαληθεύτηκαν.

Ο κ. Στουρνάρας, ανέφερε επίσης η κ. Νασίκα «χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, ψυχραιμία και αφοσίωση, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η σταθερή του προσφορά και η ηγεσία του τον καθιστούν κεντρικό πυλώνα της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης και πρότυπο δημόσιου λειτουργού».

Τον κ. Στουρνάρα προλόγισε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της «Paulson & Co» κ. Τζον Πόλσον.

O κ. Πόλσον τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει καταστεί οικονομικός ηγέτης στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταχεία ανάπτυξη και σταθερότητα μέσω μειώσεων φόρων, μείωσης της γραφειοκρατίας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όπως είπε ο κ. Πόλσον σημαντικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,3% (τέσσερις φορές πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό ύψους 19 δισ. ευρώ, την αύξηση 10% στη βιομηχανική παραγωγή από το 2020 και τη μείωση της ανεργίας στο 9,3% από 19% το 2018.

Ο κ. Πόλσον επισήμανε ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται κατά 9% ετησίως, ενώ οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ισχυρές επιδόσεις. Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, ανέφερε διαγράφεται λαμπρό, με συνεχιζόμενη επιτυχία υπό τη σημερινή κυβέρνηση και πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις.

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει να ακολουθεί φιλοεπενδυτικές πολιτικές και σε επόμενες κυβερνήσεις, είμαι εξίσου βέβαιος ότι η ευημερία της χώρας μπορεί να συνεχιστεί για δεκαετίες. Διαφαίνεται ένα λαμπρό μέλλον για την Ελλάδα στον ορίζοντα. Ο άνθρωπος κλειδί που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να φτάσει η Ελλάδα σε αυτό το σημείο, που έχει υπηρετήσει τη χώρα του λαμβάνοντας εξαιρετικές διακρίσεις, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της σημερινής εκδήλωσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δρ. Γιάννης Στουρνάρας», ανέφερε ο κ. Πόλσον.

Σε μια εκτενή ομιλία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αφού παρέλαβε το βραβείο του, έκανε μια ανασκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας την πρόοδο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές. Από την ένταξη στη ευρωζώνη μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε πώς η χώρα μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε «success story».

Σημαντικά Επιδόματα

Η Ελλάδα σημειώνει ανάπτυξη υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η ανεργία μειώθηκε δραστικά. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και το χρέος μειώθηκε, με τις επενδύσεις να επιστρέφουν δυναμικά. Ο ρόλος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ήταν καθοριστικός, επιτρέποντας την άντληση ευρωπαϊκών πόρων.

Προκλήσεις και Μελλοντικοί Στόχοι

Παρά την πρόοδο, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε τις προκλήσεις, όπως το υψηλό έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και τη χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. Έθεσε ως προτεραιότητες:

Επενδύσεις: Εστίαση στις υποδομές, την πράσινη ενέργεια και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Μεταρρυθμίσεις: Βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, εξάλειψη γραφειοκρατίας και επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.

Χρηματοδότηση: Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα και αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

Ο Ρόλος των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη για πολιτική συναίνεση στις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από συνεργασία και τεκμηριωμένες πολιτικές μπορεί να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη ευημερία. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

Ευρωπαϊκή Προοπτική

Η πρόοδος της Ελλάδας τοποθετήθηκε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τον κ. Στουρνάρα να υπογραμμίζει τη σημασία του κοινού οράματος και της συνέπειας σε πολιτικές που εξασφαλίζουν δημοσιονομική υπευθυνότητα και οικονομική σύγκλιση.

«Με την επώδυνη εμπειρία της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, πιστεύω ότι τα "συστημικά" ελληνικά πολιτικά κόμματα αναγνωρίζουν ως αυτονόητους πυλώνες την πολιτική και οικονομική σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συναίνεσης στη χώρα μας. Μια συναινετική πολιτική κουλτούρα διευκολύνει τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους και, κατά συνέπεια, την εφαρμογή αναγκαίων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αυτή η διεθνής συνάντηση κορυφής για την Ελλάδα στην Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Μέσα από την πορεία των 26 συναπτών ετών που διοργανώνεται, έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στο συνέδριο εξήρε την ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη συνεργασία τους σε κρίσιμους τομείς όπως η περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και η ενεργειακή συνδεσιμότητα. Ο κ. Τσούνης ανέδειξε τις επιτυχίες της συνεργασίας, όπως η αναζωογόνηση των ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω επένδυσης 125 εκατομμυρίων δολαρίων και η καθιέρωση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού για Αμερικανούς φοιτητές και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και προωθώντας τη σταθερότητα στην περιοχή. Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ο κ. Τσούνης, χαρακτηρίζεται ως ισχυρότερη από ποτέ, ενισχύοντας τη γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Φέτος το συνέδριο διοργανώθηκε σε μια εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα περίοδο με τη συμμετοχή κορυφαίων αμερικανών και διεθνών επενδυτών, διεθνών & ελληνικών επιχειρήσεων, διεθνών & ελληνικών τραπεζών & οργανισμών, ανώτερων κυβερνητικών, 19 εισηγμένων εταιριών και 97 κΚορυφαίων ομιλητών.

Σύμφωνα με τους συνιδρυτές του «Capital Link Invest in Greece Forum» Nικόλας και Όλγα Μπορνόζη, «το φετινό φόρουμ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, προσελκύοντας μακροπρόθεσμα κεφάλαια και δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όντας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων παρέχει εύκολη πρόσβαση τόσο σε αναδυόμενες όσο και σε καθιερωμένες αγορές».

Στο πλαίσιο του «Capital Link Invest in Greece Forum», το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν για 20η συνεχή χρονιά, ειδική εκδήλωση με τίτλο «GREEK AMERICAN ISSUER DAY» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τιμώντας την Ελλάδα και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των αμερικανικών, των ελληνοαμερικανικών και των ελληνικών αγορών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνοαμερικανικές και ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτύπησαν το «Closing Bell-καμπανάκι του κλεισίματος των εργασιών» του NYSE-New York Stock Exchange.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα