Πολιτική

Bundesbank: Χωρίς δημοσιονομική κυριαρχία τα κράτη με υψηλά χρέη


Σε ομιλία του, την Δευτέρα, στο International Bankers’ Club, στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι πολλά κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν σεβάστηκαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αντ’ αυτού στο εσωτερικό της ζώνης επικράτησε η συμπεριφορά ότι «δεν θα σε τιμωρήσω σήμερα αν δεν με τιμωρήσεις εσύ αύριο».
Ο κ. Ντόμπρετ είπε ότι μεσοπρόθεσμα είναι επικίνδυνο το φαινόμενο τα κράτη με προβλήματα χρέους να περιμένουν να λάβουν βοήθεια «ότι και να γίνει» και πως τα όλο και μεγαλύτερα πακέτα στήριξης δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Αυτή η στρατηγική έχει όρια, προσέθεσε, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση για την «εκτύπωση» χρήματος (από την ΕΚΤ) είναι επικίνδυνη, καθώς η χρήση των πηγών μίας κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοδότηση του κρατικού χρέους, «όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα».
Η σωστή «συνταγή» κατά τον κ. Ντόμπρετ θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας (το οποίο πρέπει να έχει «δόντια» όπως λέει χαρακτηριστικά), η ενίσχυση της αρχής του «no bailout clause» (απαγόρευση σε κράτη να αναλαμβάνουν τα χρέη άλλων κρατών) και μία σταθερή αρχιτεκτονική για τη Νομισματική Ένωση.
Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μία ολική μεταφορά της δημοσιονομικής πολιτικής από το εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να συνεχίζουν να λαμβάνουν απφάσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες, συμπληρώνει και δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή εμπλοκή θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για θέματα που αφορούν στον δανεισμό, αν σημειώνεται υπέρβαση των καθορισμένων ορίων.
Θα είναι σημαντικό να καθορίσουμε αυστηρά όρια για το χρέος και το έλλειμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, σημείωσε και αυτά τα όρια θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα εθνικά επίπεδα.
Οι ευτρωπαϊκοί κανόνες θα πρέπει να συνδυασθούν με αυστηρές εξουσίες παρέμβασης, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες, επισήμανε.
«Αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο», τόνισε. «Κάθε κράτος-μέλος που θα παραβιάζει τα προ-καθορισμένα όρια για το έλλειμμα και το χρέος θα χάνει την κυριαρχία της δημοσιονομικής του πολιτικής» και η εξουσία για τον προϋπολογισμό «δεν θα είναι πλέον στα εθνικά κοινοβούλια, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο» υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις