Πολιτική

Brookings για Ελλάδα: Το 62% των φόρων είναι από εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ


Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα ενώ η πραγματική οικονομία καταρρέει, σημειώνει ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυσή του το Ινστιτούθτο, τα capital controls, η αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης και η τεράστια οικονομική αβεβαιότητα "σκοτώνουν" την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το Brookings είναι επείγον να επιτευχθεί συμφωνία, διότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει για μήνες αυτή τη φορά.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς με 3 εκατ. συνταξιούχους και 3,6 εκατ. δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, το σύστημα είναι απλώς μη βιώσιμο.

Το χρέος μπορεί να καταστεί πράγματι μη βιώσιμο λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων του συνταξιοδοτικού, όμως μια αποτυχία ανάκαμψης θα ήταν δύο φορές πιο άσχημη.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αποτελεί την άλλη όψη της χαμηλής φορολογικής βάσης. Αλλά δεν είναι η περίπτωση κατά την οποία απλώς δεν πληρώνουν οι  πλούσιοι όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα.

Το 13% των φορολογουμένων έχει εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δίνουν το 62% των φορολογικών εσόδων (το 2% των πλουσίων δίνουν το 26%) ενώ το 87% των φορολογουμένων συνεισφέρουν μόνον το 38% των εσόδων.

Όπως σημειώνει το Brookings, το ΔΝΤ είναι υπέρ μιας ελάφρυνσης του χρέους με αντάλλαγμα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ επίσης είναι εναντίον της επιβολής δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη.

Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι ένα καλό κίνητρο για να πειστεί μια απελπισμένη κυβέρνηση απελπισμένη να μοιραστεί τα καλά νέα με τους ψηφοφόρους της.

«Αυτό που γνωρίζουμε για την Ελλάδα είναι ότι απολαμβάνει διαφοροποιημένα δάνεια, μακρές ωριμάνσεις (κατά μέσο όρο 18 έτη) και πολύ χαμηλά επιτόκια (περί το 2%)», σημειώνει το Ινστιτούτο.