Διεθνή

Brexit: Xλιαρή υποδοχή για το «νέο» σχέδιο Μέι - Κινήσεις για απομάκρυνσή της


Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία που πρότεινε για το Brexit προσφέροντας στους βουλευτές "μια τελευταία ευκαιρία"--περιλαμβανομένης και της δυνατότητας να ψηφίσουν για την διεξαγωγή ή μη ενός νέου δημοψηφίσματος.

"Έδειξα σήμερα ότι διατίθεμαι να συμβιβαστώ ώστε να πραγματοποιήσω το Brexit για τον βρετανικό λαό", έγραψε η Μέι σε επιστολή της σχετικά με το Νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης --νομοθεσία που εφαρμόζει τους όρους αποχώρησης-- με αποδέκτη τον Κόρμπιν και ημερομηνία την 21η Μαΐου.

"Το Νομοσχέδιο είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να το πράξουμε. Σας ζητώ να συμβιβαστείτε και εσείς ώστε να φέρουμε σε πέρας αυτό που και τα δύο κόμματα υποσχεθήκαμε στο μανιφέστο μας και να αποκαταστήσουμε την πίστη στην πολιτική μας".

Κόρμπιν: Αναμάσημα

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του ξεκαθάρισε χθες ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει το νέο αυτό νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας την νέα πρόταση της Μέι "ένα, σε μεγάλο βαθμό, αναμάσημα της κυβερνητικής θέσης" στις συνομιλίες με την κυβέρνηση που κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ακόμη ότι η πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να θέσει σε τέταρτη ψηφοφορία στη βουλή τη συμφωνία της για το Brexit μετά την αποδοκιμασία του αντιπολιτευόμενου κόμματος που συνάντησε η νέα της πρόταση.

"Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ήταν λογικό να πει η πρωθυπουργός δεν θα καταθέσω αυτό το σχέδιο τώρα προς ψήφιση", δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ.

Κίνηση για απομάκρυνση της Μέι

Την έντονη δυσφορία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, της «νέας συμφωνίας της για το Brexit», ενισχύοντας τα σενάρια που τους θέλουν να οργανώνουν συντονισμένες κινήσεις για να επισπεύσουν την άμεση απομάκρυνσή της ή το λιγότερο να ζητήσουν να αποσύρει τις προβλέψεις του σχεδίου της που αφορούν στη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.

Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό για να της ζητήσουν να παραιτηθεί. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, πρώτος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης, τον οποίο στηρίζουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, 'Αντρεα Λίντσομ, ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, και η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους), που πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά την παραίτησή της. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον υπουργό υπεύθυνο για τα ζητήματα της Σκοτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, ο οποίος θέλει να συναντήσει την Τερέζα Μέι, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποδυναμώσει την θέση των Συντηρητικών στη Σκοτία και την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922, συνεδριάζει επίσης για να ζητήσει εκ νέου την αλλαγή του κανονισμού του κόμματος, που θα επιτρέψει την κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Συντηρητικών μέσα σε ένα χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ