Πολιτική

Brexit: Για ποιο λόγο υπήρξε ανατροπή στο δημοψήφισμα


Το ισχυρό σοκ της απόφασης για Brexit βιώνουν σήμερα οι αγορές και ο πολιτικός κόσμος της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο, κάτι που αποτυπώθηκε και από τις αρχικές δηλώσεις του ευρωσκεπτικιστή και ένθερμου υποστηρικτή της εξόδου από την E.E, Νάιτζελ Φάρατζ. Ποιοι ήταν όμως οι παράγοντες αυτής της ανατροπής τα ξημερώματα της Παρασκευής 

Όπως επισημαίνει το CNBC ένας από τους βασικότερους λόγους που οι χρηματιστές έμοιαζαν να μην ανησυχούν για την πιθανότητα να επικρατήσει το Brexit ήταν το γεγονός ότι οι αγορές στοιχημάτων, που συχνά πιστεύεται ότι είναι πιο αξιόπιστες από τις δημοσκοπήσεις, υποδήλωναν ότι θα επικρατήσει το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Σημαντικό στοιχείο όπως επισημαίνεται είναι πως το Εργατικό Κόμμα έχασε πραγματικά την εργατική τάξη το οποίο "μετακόμισε" στις τάξεις του Φάρατζ. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει εκφράσει διφορούμενες απόψεις για την ΕΕ στο παρελθόν, δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα ισχυρή φωνή για το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής.

Παράλλαλα, το City του Λονδίνου που αποτελεί το χρηματοπιστωτικό κέντρο αποφάσεων φαίνεται πως αγνόησε τα σημάδια και τις φωνές εκτός City. Υπενθυμίζεται η άμεση άνοδος της στελίνας σε υψηλά έτους όταν έκλεισαν οι κάλπες, ενώ λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε σε χαμηλά 30 ετών!

Ευθύνες όμως φαίνεται πως έχει και η παρούσα κυβέρνηση με τον Κάμερον πιθανόν να υποτίμησε τη δυναμική των ευρωσκεπτικιστών. Το δημοψήφισμα το εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός λόγω της δέσμευσής του κατά την προεκλογική εκστρατεία να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους με την ΕΕ και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, με στόχο να κερδίσει τους ψηφοφόρους που φοβόταν ότι θα στραφούν στο Ukip. Ο Κάμερον φαίνεται ότι υποτίμησε το πόσα σημαίνοντα μέλη του δικού του κόμματος θα συντάσσονταν με το στρατόπεδο του Brexit και τη δυναμική που θα συγκέντρωνε αυτό.

Ένας ακόμα λόγος, σύμφωνα με το CNBC, είναι η διαμάχη μεταξύ των γενεών. Όσο νεότερος ήταν ένας Βρετανός ψηφοφόρος, τόσο πιθανότερο ήταν να ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 75% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με μόλις 39% αυτών που ήταν άνω των 65 ετών να τάσσονται υπέρ της ΕΕ. Παράλληλα, όσο νεότερος είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το στρατόπεδο της παραμονής ίσως εμφανίστηκε ισχυρότερο απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.