Διεθνή

Brexit, ασφάλεια και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής


Διαπραγματεύσεις για το περιβόητο ‘’διαζύγιο’’ ΕΕ – Βρετανίας, οι εξελίξεις στην διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το κλίμα είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τους «28», ενώ το ντεμπούτο του θα κάνει και ο Εμανουέλ Μακρόν

Οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα κατά τη διάρκεια του δείπνου να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., η Μέι ενδέχεται να παρουσιάσει και τη διαπραγματευτική θέση της, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Ως εκ τούτου, μόλις ολοκληρώσει η Μέι την ενημέρωσή της, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της μεταφοράς σε άλλες χώρες των ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν έδρα την Αγγλία και να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής των χωρών αυτών.

Νωρίτερα, ως πρώτο θέμα της Συνόδου θα συζητηθεί το ζήτημα της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, δηλαδή αφενός οι τρόποι ενίσχυσης των εθνικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και αποφάσεις για την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομία παρουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με αιχμή το διεθνές εμπόριο και το μεταναστευτικό. Στο πρώτο ζήτημα, η ΕΕ αναμένεται να δηλώσει και πάλι την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο και την εναντίωσή της στον προστατευτισμό, αλλά και την πρόθεσή της να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αξιωματούχος της ΕΕ παραδεχόταν πως απόσταση χωρίζει τα κράτη-μέλη κυρίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ωστόσο, θα γίνουν προσπάθειες να εστιάσουν τα φετινά συμπεράσματα στα σημεία σύγκλισης.