«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες χθες Κυριακή χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία με τους όρους του προγράμματός της, ακόμα και τη στιγμή που η χρεωμένη ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεγαλύτερου στην ιστορία της Ευρώπης κύματος παράνομης μετανάστευσης», γράφει το Bloomberg σε άρθρο με τίτλο «Οι συνομιλίες για το ελληνικός πρόγραμμα ολοκληρώνονται χωρίς συμφωνία ενώ οι μεταναστευτική πρόκληση μεγαλώνει».
Οι εργασίες θα συνεχιστούν το Πάσχα και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου με στόχο να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έφερε κάποια πρόοδο στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού, πρόσθεσε.
«Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας αυξάνει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα καθώς η οικονομία της αγωνίζεται υπό τους ελέγχους κεφαλαίων που επιβλήθηκαν πέρσι κι ενώ η υποδομή για τη διαχείριση κρίσεων δοκιμάζεται μετά την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σε 15 μήνες», σημειώνει το Bloomberg, «η χώρα, που είχε πρωτοζητήσει πακέτο στήριξης το 2010, χρειάζεται να καταλήξει σε συμφωνία για σειρά ζητημάτων όπως η φορολογία, τα κόκκινα δάνεια και άλλα.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιρρίπτει στο ΔΝΤ τις ευθύνες για το αδιέξοδο, συνεχίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως οι θέσεις της συγκλίνουν με αυτές των ευρωπαίων πιστωτών. Αναφέρει και την αποστροφή αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών πως το Ταμείο δεν διαπραγματεύεται με την απαραίτητη σοβαρότητα.
Η μεταναστευτική κρίση προστέθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με περίπου 50.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα σε προσωρινά καταλύματα. Η συμφωνία που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με την ΕΕ θα πρέπει να οδηγήσει στην επιστροφή στην Τουρκία όσων παράνομων μεταναστών περνούν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά. Ωστόσο το πιεσμένο σύστημα διαχείρισης αιτήσεων ασύλου της Ελλάδας θα συνεχίσει να επεξεργάζεται αιτήματα για προστασία.
Κλείνοντας το δημοσίευμα του Bloomberg συνδέει όλα τα παραπάνω και με τα δημοσκοπικά ευρήματα: «η προσφυγική κρίση συνέβαλε στο να βρεθεί η Νέα Δημοκρατία στην πρωτιά», γράφει, αναφερόμενο στη δημοσκόπηση της Alco.