Tην πεποίθηση ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE στο ορατό μέλλον, διότι στο αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει λύση. Ίσως υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση της δόσης από το δάνειο διάσωσης, όμως χωρίς χαλάρωση των όρων αποπληρωμής τέτοια που να ικανοποιεί την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg που επικαλείται ανώτατες πηγές
Κάτι τέτοιο θα άφηνε τον κ. Τσίπρα «ξεκρέμαστο», σχολιάζει το Bloomberg. Το χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη σε μια περίοδο που οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του που εκδόθηκε σε Le Monde και Die Welt.
«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που της αναλογεί», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Δευτέρα. «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε, έκαναν ότι τους αναλογούσε σε ότι αφορά τις πολιτικές, σε ότι αφορά το MoU και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς του Eurogroup σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε.
Για να λάβει την ελάφρυνση χρέους, η κυβέρνηση έπρεπε να υποκύψει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πολιτικά επώδυνες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, οι οποίες όμως τώρα αιωρούνται σαν σκιά πάνω από το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα.
Άλλοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg, αρχίζουν να βλέπουν κάποιο «φως», χωρίς όμως να συνδέουν τη μικρή βελτίωση που βλέπουν στις δικές τους δραστηριότητες με την ευρύτερη εικόνα, ενώ εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα επιδεινωθεί όταν τα μέτρα αυτά τεθούν σε ισχύ.
Παρά τις κάποιες ενδείξεις βελτίωσης της βιομηχανικής παραγωγής, η Ελλάδα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους καταναλωτές και τον τουριστικό κλάδο για να σταματήσει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με μελέτη της PricewaterhouseCoopers, οι επενδύσεις στις υποδομές έκαναν βουτιά κατά τη διάρκεια της κρίσης, αφήνοντας ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο που ξεπερνά τα 21 δισ. ευρώ.
Πολίτες που μίλησαν στο Bloomberg σημείωσαν πως με την φορολογία της Ελλάδας να είναι αυτή που είναι, δύσκολα θα έρθει κάποιος να επενδύσει στη χώρα, ενώ η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από τα δημόσια έργα, αφού ο ιδιωτικός τομέας έχει «πεθάνει», αν και άλλοι, φαίνεται πως βρήκαν ευκαιρία για ανάπτυξη στην κρίση.
Παράλληλα, το Bloomberg εμφανίζεται επικριτικό απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό κατηγορώντας τον πως επί σχεδόν δυο χρόνια λέει στους Έλληνες 'οτι η συμφωνία για το χρέος και η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή έκρηξη που θα σώσει τον κόσμο από τον πόνο της λιτότητας, ώστοσο δεν τους έχει πείσει, ιδίως αυτούς που είδαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες να συρρικνώνονται στα οκτώ χρόνια της κρίσης.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σε όλη τη χώρα, σε περιοχές όπως η Κόρινθος, οι Έλληνες βρίσκονται «στον αέρα», καθώς βομβαρδίζονται καθημερινά με ειδήσεις περί συναντήσεων και αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη που θα καθορίσουν το οικονομικό τους μέλλον. Εν τω μεταξύ, καθώς τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ –περιλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων- δίνουν ώθηση στην οικονομία της υπόλοιπης ευρωζώνης, η ελληνική οικονομία παραμένει στάσιμη, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να είναι οι πιο απαισιόδοξοι άνθρωποι στην περιοχή.