Το φακέλωμα πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε δημόσιο, ταμεία, τράπεζες και ιδιωτικούς φορείς ετοιμάζει η κυβέρνηση, για λογαριασμό των τραπεζών και την αποτροπή νέων κόκκινων δανείων.
Πρόκειται για έναν διευρυμένο «Τειρεσία» ο οποίος θα καταγράφει τις οφειλές προς όλους και θα βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα κάθε ιδιώτη και επιχείρησης.
Το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση ενός γραφείου πιστοδοτικής συμπεριφοράς (credit bureau), στο οποίο θα κοινοποιούνται για κάθε πολίτη ή επιχείρηση, τα χρέη προς έχει προς:
- Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα
- Ασφαλιστικά Ταμεία από απλήρωτες εισφορές
- Δήμοι για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις κλπ.
- Τράπεζες για δάνεια κάθε μορφής
- ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς
- Εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, για απλήρωτους λογαριασμούς
- Εταιρείες ύδρευσης, για απλήρωτους λογαριασμούς.
Οι παραπάνω φορείς θα κοινοποιούν τα «φέσια» των πελατών τους στον υπό σύσταση φορέα και τα χρέη για κάθε ΑΦΜ, θα αθροίζονται και θα δημιουργείται το προφίλ του οφειλέτη.
Με τη λειτουργία του υπερ-Τειρεσία, όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση απευθύνεται σε τράπεζα για δάνειο, η τράπεζα θα τσεκάρει το σύνολο των οφειλών του προς όλους τους φορείς και θα αποφασίζει εάν θα προχωρήσει στη χορήγηση δανείου ή όχι σε συνάρτηση και με τα εισοδήματά του.
Σκοπός είναι να ελέγχεται η «κουλτούρα» του υποψήφιου δανειολήπτη και να διερευνάται η τάση να δημιουργεί απλήρωτες υποχρεώσεις.
Με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια που θα καθιερωθούν, η ύπαρξη απλήρωτων οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο, ταμεία, ΔΕΗ κ.λπ. θα λειτουργούν αρνητικά για την έγκριση του δανείου, ακόμη και αν το ύψος του είναι χαμηλό και το εισόδημα του αιτούντος είναι υψηλό.
Στόχος του credit bureau είναι βασικά, η προστασία των τραπεζών από νέα κόκκινα δάνεια, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν άμεσα τη συμπεριφορά του υποψήφιου δανειολήπτη.
Σήμερα το μόνο εργαλείο που έχουν είναι ο Τειρεσίας όπου καταγράφονται τα δάνεια που έχουν κοκκινίσει, αλλά αυτό δεν είναι ενδεικτικό, καθώς μπορεί να υπάρχουν οφειλές, που δεν είναι ακόμη κόκκινες, αλλά είναι υψηλές σε σχέση με το εισόδημα του αιτούντος και υπάρχει κίνδυνος μελλοντικά.
Επίσης, ο νέος Τειρεσίας θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς, όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου.