Πολιτική

Bαρύς ο λογαριασμός από τα τεκμήρια και σε πενιχρά εισοδήματα


Ανεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές και υποαπασχολούμενoι στην παγίδα

 Τσουχτερός θα είναι ο "λογαριασμός" από το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης με βάση το οποίο θα φορολογούνται από την επόμενη χρονιά εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τα νέα τεκμήρια θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις του 2017. Σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ που συμφωνήθηκε με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015.

Με βάση το κείμενο του νέου Μνημονίου, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις διατάξεις για τα τεκμήρια και να διορθώσει τις «υπαναχωρήσεις» που έγιναν με το ν. 4330/2015, με τις οποίες έμειναν εκτός τεκμηρίων ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων με χαμηλό εισόδημα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υποχρεώνεται τώρα να καταργήσει τις απαλλαγές από τα τεκμήρια τις οποίες θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4330/2015, για να ελαφρύνει φορολογικά συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Ενοίκια, τόκοι, περιστασιακή απασχόληση

Ετσι, όσοι φορολογούμενοι αποκτήσουν φέτος και εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του επομένου έτους πενιχρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση, θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει).

Ετσι θα υπερφορολογούνται επί τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 100% του κύριου φόρου, σαν να έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά για το έτος 2016, όλοι αυτοί οι πολίτες θα φορολογηθούν με τελικό φορολογικό συντελεστή 44% επί υποθετικών εισοδημάτων.

Η δέσμευση της κυβέρνησης να διορθώσει τις «υπαναχωρήσεις» που έγιναν στον τρόπο εφαρμογής των τεκμηρίων σημαίνει ότι για τα εισοδήματα του 2016 και των επομένων ετών που θα δηλωθούν από το 2017, θα καταργηθεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015.

Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι η προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, φορολογείται με την ευνοϊκή κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων (η οποία προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.090 ευρώ αντί 9.545 ευρώ), εφόσον ο φορολογούμενος έχει πραγματικό εισόδημα μόνο από τόκους καταθέσεων ή και από ακίνητα και εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

Με τη διάταξη αυτή, ορίστηκε ουσιαστικά ότι σε κάθε περίπτωση φορολογούμενου με πολύ χαμηλό δηλωθέν εισόδημα προερχόμενο μόνο από τόκους καταθέσεων ή και από ακίνητα, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, η οποία προκύπτει συνήθως λόγω του ότι τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, δεν θεωρείται «εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα» και δεν φορολογείται από το πρώτο ευρώ, αλλά θεωρείται «εισόδημα από μισθωτή εργασία» και φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις