Πολιτική

Bail-in για τις ιταλικές τράπεζες προκρίνει το Βερολίνο σε περίπτωση διάσωσης


Στενεύει ο κλοιός γύρω από το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, και το ενδεχόμενο σχεδίου διάσωσης και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί αποτελεί σοβαρό πεδίο αντιπαράθεσης, εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στη Γηραιά Ήπερο.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές τους έτους ισχύει ο νέος κανονισμός για την δίασωση των τραπεζών και συγκεκριμένα, μέσω bail-in. Δηλαδή το "κούρεμα" σε ομολογιούχους ακόμα και καταθέτες προτού χρησιμοποιηθούν δημόσια κεφάλαια.  Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι εξετάζει από την πλευρά της τη στήριξη των τραπεζών με 40 δισ. ευρώ, μέσω κεφαλαίων ή εγγυήσεων.

Το Βερολίνο φυσικά αντιτίθεται σφοδρά στο ενδεχόμενο αυτό, όπως και στην γενικότερη κοινωνικοποίηση του ρίσκου σε όλη την Γηραιά Ήπειρο όπως έχει τονίζει πολλές φορές. 

Επί τάπητος, ως επιχείρημα, τίθεται από τη Ρώμη και από τις χώρες του Νότου γενικότερα η υπόθεση Brexit και οι άμεσες αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με τη Γερμανία να απορρίπτει το εν λόγω επιχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Περί τα 360 δισ ευρώ υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την ώρα που η κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα έχουν μπαράζ ανεπίσημων διαβουλεύσεων με την Κομισιόν.