Πολιτική

Bad bank για τα κόκκινα δάνεια


Το σενάριο δημιουργίας ενιαίας bad bank, στην οποία θα μεταφερθεί μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τίθεται πάλι επί τάπητος στις συνεχιζόμενες άτυπες διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών- ΤτΕ-  SSM. Είναι η ελληνική αντιπρόταση στις πιέσεις του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος ζητά από τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στην πώληση μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων τους, προκειμένου να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς και να απελευθερώσουν σχηματισμένες προβλέψεις επισφαλειών. 

Οι πιθανότητες αποδοχής και υλοποίησης του είναι μάλλον περιορισμένες. Προς το παρόν όμως το σενάριο αυτό χρησιμοποιείται ως «απάντηση-ελιγμός», προκειμένου να  αποκρουσθούν οι πιέσεις  και να μετριασθούν οι απαιτήσεις του SSM, ο οποίος θέλει να επιβάλει ως στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών περίπου κατά 37% (40 δισ. ευρώ) σε τρία χρόνια. 

Οι δανειστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν την ελληνική πρόταση, έχοντας κατά νουν ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί ουσιαστικά υπό την εποπτεία τους, υπό την επίβλεψη του SSM και μέσω του ΤΧΣ, όπου πρόκειται να τοποθετηθούν ξένα στελέχη της εμπιστοσύνης τους.

Προτεραιότητα τα επιχειρηματικά δάνεια

Το σενάριο προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου φορέα (bad bank) για όλες τις ελληνικές τράπεζες, στον οποίο θα μετέχουν διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, funds, το ελληνικό Δημόσιο – και ενδεχομένως οι ίδιες οι τράπεζες με μικρό ποσοστό, απ’ ευθείας ή μέσω θυγατρικών.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, στον φορέα αυτόν θα μεταφερθεί μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων –κυρίως  των επιχειρηματικών - που έχουν τώρα στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές τράπεζες.

 Στις σχετικές συζητήσεις έχει αναφερθεί ότι στην bad bank θα μπορούσαν να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια της τάξεως των 30-35 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος  που θέτει ο ESM για μείωση των συνολικών ανοιγμάτων κατά 40 δισ. την επόμενη τριετία.

Η μεταβίβαση θα γίνει με όρους καλύτερους από αυτούς που θα μπορούσαν να επιτύχουν τώρα οι τράπεζες, αν έβγαιναν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια στη διεθνή αγορά. Ετσι θα υποστούν μικρότερες απώλειες και  οι επιπτώσεις σε ισολογισμούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες θα  απορροφηθούν χωρίς πρόσθετε δυσκολίες.

Θα πουλήσουν φθηνά

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές,  σε επαφές που έχουν γίνει με ξένους δυνητικούς αγοραστές πακέτων κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα – αλλά εισπράξιμα – δάνεια περίπου στο 35%  του ονομαστικού ποσού. Δηλαδή, να πάρουν μόνον 35 ευρώ για κάθε 100 ευρώ απαίτησης από βιώσιμες επιχειρήσεις.

Το ποσοστό θεωρείται πολύ χαμηλό και εντελώς ασύμφορο για τις τράπεζες, καθώς μαζί με τις σχηματισμένες προβλέψεις δεν θα κάλυπτε τις πωλούμενες απαιτήσεις. Ετσι οι τράπεζες θα έγραφαν σημαντικές απώλειες ακόμα και από τα δάνεια που θεωρούνται εισπράξιμα.

Για  εκείνα που θεωρούνται εν μέρει εισπράξιμα, το τίμημα που μπορούν να εξασφαλίσουν από την πώληση τους δεν υπερβαίνει το 25% - κατά κανόνα θα είναι χαμηλότερο.  Θα αναγκάζονταν λοιπόν να εγγράψουν  ανάλογες ζημίες, αποδυναμώνοντας τους ισολογισμούς τους.