Πολιτική

Bad bank αν θέλουν οι τράπεζες, αλλά χωρίς κρατικό χρήμα


Μετά από πολλές συζητήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη δημιουργία και τη χρηματοδότηση ενιαίας bad bank για την απορρόφηση κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες μπορούν να αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά χωρίς να υπολογίζουν σε κρατική χρηματοδοτική στήριξη. Το θέμα αποσαφηνίσθηκε σήμερα μετά τις συναντήσεις οικονομικών υπουργών με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους σε λύσεις που συνεπάγονται έμμεση κρατική στήριξη προς τις τράπεζες.

Αναφερόμενοι στο θέμα, κορυφαίοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ επισήμαιναν ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει και οι τράπεζες έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται. Είναι θέμα δικό τους αν θέλουν να δημιουργήσουν μόνες τους κοινή bad bank».

Το σχέδιο που προωθούσαν οι τραπεζίτες προσβλέποντας σε κρατική συμμετοχή-συνδρομή  ναυαγεί πλέον. Οι τράπεζες δεν πρόκειται να αναλάβουν μόνες τους το εγχείρημα, όχι μόνον λόγω του υψηλού κόστους χρηματοδότησης, αλλά και επειδή φοβούνται περιπλοκές που θα καθυστερήσουν  την υιοθέτηση ενός συνολικού πλαισίου αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Δεν αποκλείεται πάντως κάποια τράπεζα να δημιουργήσει σε συνεργασία με ξένο όμιλο εταιρικό φορέα που θα λειτουργήσει  εν είδει bad bank.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι  η έμφαση πρέπει να δοθεί τους επόμενους μήνες στη μείωση των προβληματικών δανείων και στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για κάθε τράπεζα.

Οπως επισημαίνουν  στελέχη του ΥΠΟΙΚ, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τον κώδικα δεοντολογίας κλπ. Με τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εταιρικά δάνεια και για περαιτέρω βελτιώσεις του πτωχευτικού κώδικα, θα υπάρχει πλήρες θεσμικό πλαίσιο για διαχείριση των «κόκκινων» δανείων κατά τρόπο που θα διευκολύνει τις τράπεζες.