ΕΥΖην

Αυτά είναι τα 7 top φρούτα για απώλεια λίπους!


Όλοι γνωρίζουν ότι τα φρούτα κάνουν καλό στον οργανισμό. Μεταξύ των θετικών που προσφέρουν είναι η συμβολή στην απώλεια λίπους. Γιατί απλά αφαιρούν περισσότερες θερμίδες από ό,τι δίνουν, άρα καίγεται λίπος. 

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μάς παρουσιάζει τα 7 κορυφαία φρούτα για την απώλεια λίπους: 

  1. Μούρα: Πολλά μέλη της οικογένειας των μούρων έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τυπικά,όσο πιο σκούρο και όσο πιο έντονο είναι το χρώμα ενός φρούτου ή λαχανικών, τόσο υψηλότερη περιεκτικότητα έχουν σε χρωστικές ανθοκυανίνης (ένα αντιοξειδωτικό). Και τα βατόμουρα έχουν ένα πολύ σκούρο μωβ χρώμα αποτελώντας ένα αρκετά θρεπτικό φρούτο.Έχουν, επίσης, πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και K, οι οποίες παίζουν ρόλο στην ανοσία και την πήξη του αίματος.
  2. Blueberries(Βακκίνια): Τα βακκίνια έχουν αντιοξειδωτικά,βιταμίνες και φυτικές ίνες.Τα βακκίνια έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών,ειδικά φλαβονοειδών.Τα φλαβονοειδή στα βακκίνια συμβάλλουν στις ιδιότητές τους στην καταπολέμηση ασθενειών και δίνουν το βαθύ μπλε χρώμα τους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και K,όπως και τα άλλα μούρα.
  3. Δαμάσκηνα: Παρόμοια με τα σκούρα μπλε και μωβ μούρα, τα δαμάσκηνα έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, ειδικά πολυφαινόλες. Αυτές οι ισχυρές ενώσεις φυτών έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Αν και τα 16 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλυτζάνι είναι υψηλότερα από κάποια από τα άλλα φρούτα στον κατάλογο αυτό, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό βοηθά στο να διατηρηθεί η επίδρασή της στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στο ελάχιστο. Τα ολόκληρα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό γι αυτό βοηθούν στην λιποδιάλυση από την άλλη τα αποξηραμένα δαμάσκηνα,έχουν πιο συμπυκνωμένη γλυκιά γεύση.
  4. Βερίκοκα: Είναι φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη στη λίστα αυτή είναι το βερίκοκο παρόμοιο σε εμφάνιση (και διατροφικά στοιχεία) με τα ροδάκινα, αλλά με παρόμοιο μέγεθος και γεύση στα δαμάσκηνα. Περιέχει βιταμίνες Α και C, κάλιο, βήτα καροτένιο και φλαβονοειδή που μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία και να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα σου. Διατίθενται επίσης σε ξηρή μορφή (όπως τα δαμάσκηνα), αλλά ολόκληρη η μορφή φρούτων δίνει επιπλέον ενυδάτωση λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε νερό.
  5. Γκρέιπφρουτ: Το γκρέιπφρουτ είναι ένα άλλο δημοφιλές εσπεριδοειδές με μια γεύση ελαφρώς πιο πικάντικη από τα πορτοκάλια, αν και το διατροφικό τους προφίλ είναι παρόμοιο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας εσπεριδοειδών, αλλά είναι ο μεγαλύτερος καρπός της ομάδας.Εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχουν επίσης μερικές βιταμίνες Β και βιταμίνη Α. Είναι δημοφιλείς για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, που μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, κάνοντάς τους ένα σνακ χορταστικό. Ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις του στην απώλεια βάρους, το γκρέιπ φρουτ είναι σαφώς μια καλή επιλογή για φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
  6. Πράσινο μήλο: Είναι ένα πραγματικό εργαστήριο καύσης λίπους. Περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη, το οποίο έχει τα ακόλουθα πολλαπλά οφέλη. Η ουσία αυτή καθαρίζει το σώμα, είναι ένα υπέροχο διουρητικό και παρέχει μεγάλη ποσότητα ινών.Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βοηθά επίσης να καταστραφεί το λίπος που εισέρχεται στο σώμα. Η διαλυτή ίνα παρέχει το σώμα με έναν τρόπο απορρόφησης λιγότερου λίπους.Εκτός από όλα αυτά,το μήλο έχει επίσης αμινοξέα που βοηθούν στην πέψη.
  7. Καρπούζι: Το καρπούζι δεν είναι μόνο ένας από τους πιο φρέσκους καρπούς, αλλά έχει και τεράστιο αποτέλεσμα καύσης λίπους. Λόγω της γλυκιάς του γεύσης, αυτός ο καρπός έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε περισσότερο από μία μερίδα χωρίς να καταναλώσετε πολλές θερμίδες.Το καρπούζι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αργινίνη. Αυτό είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην οξείδωση της γλυκόζης και των λιπών που συσσωρεύονται στο σώμα.

Σε αντίθεση με ένα σνακ επεξεργασμένων σακχάρων όταν τρως κάτι με περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, επιβραδύνεται η πεπτική διαδικασία και βοηθιέται το σώμα να χρησιμοποιεί την ενέργεια από τα φρούτα πιο αποτελεσματικά χωρίς σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο στόχος για 2-4 μερίδες φρούτων ανά ημέρα, από διαφορετικές ομάδες και διαφορετικά χρώματα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις μια ισορροπημένη διατροφή και να επωφεληθείς από όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν να προσφέρουν. Τώρα που γνωρίζετε τα φρούτα που καίνε το λίπος ήρθε η ώρα να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis