Διεθνή

Αυστρία: Ανακοίνωσε περισσότερους συνοριακούς ελέγχους και νέες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις


Η κυβέρνηση συνιστά έντονα την αποφυγή ταξιδιών προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Μολδαβία, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας πριν το μεσημέρι, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, περαιτέρω ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στα ανατολικά της χώρας, λόγω του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων από κορονοϊό που προκαλούνται από πρόσωπα που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Ο καγκελάριος επισήμανε πως η κατάσταση σχετικά με την Covid-19 δυστυχώς επιδεινώθηκε στα Βαλκάνια και στα κράτη της Βαλτικής και στην Αυστρία υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις μολύνσεων που προέρχονται από τα ανατολικά.

"Βιώνουμε όλο και περισσότερες μεταφορές μολύνσεων από το εξωτερικό και ως εκ τούτου γίνεται η επείγουσα έκκληση να μην ταξιδεύει κάποιος σε αυτές τις χώρες", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ είναι γνωστό ότι στην Αυστρία εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση 14ήμερης καραντίνας για τους επιστρέφοντες από χώρες για τις οποίες υπάρχει ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι όποιος το παραβιάζει δεν διαπράττει ασήμαντο αδίκημα, αλλά σοβαρή παράβαση και διακινδυνεύει πρόστιμο έως 1.450 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν θετικό τεστ και σπάσουν την καραντίνα διαπράττουν ποινικό αδίκημα και πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικά πιο αυστηρές ποινές,.

Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν επίσης αυστηρότεροι έλεγχοι στις επιβαλλόμενες διατάξεις και διπλασιασμός των συνοριακών ελέγχων στα ανατολικά, όπου θα αναπτυχθούν 1.800 αστυνομικοί, και "ειδικότερα, θα ελέγχονται οι επαναπατριζόμενοι από τα Βαλκάνια".

Οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις ισχύουν αμέσως, ενώ οι αυστηροί κανόνες εισόδου τίθενται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τη Μολδαβία, δεδομένου ότι εκεί εφαρμόζονται ήδη τώρα οι περιοριστικοί κανόνες για τρίτες χώρες, ενώ ο ίδιος έχει ενημερώσει σχετικά, από χθες, Τρίτη, τους ομολόγους του αυτών των χωρών.

"Δεν είναι αυτός ο τρόπος που θα θέλαμε και φανταζόμασταν", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά αυτό είχε γίνει απαραίτητο ως τελική αναλογία, ενώ λαμβάνει απολύτως υπόψη του ότι και αυτές οι χώρες έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού και ως εκ τούτου υπάρχει ελπίδα ότι οι περιορισμοί σύντομα θα μπορούν να αρθούν ξανά, αν και απέχει πολύ ακόμη το γενικότερο ξεπέρασμα της κρίσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις δεν συντονίστηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι πρόκειται για ένα εθνικό "εργαλείο", όμως φυσικά και υπήρξαν επαφές με τις εμπλεκόμενες χώρες ειδικά για να αποσαφηνιστούν θέματα σχετικά με τους προερχόμενους από αυτές βοηθούς συγκομιδής και προσωπικό φροντίδας ασθενών ή ηλικιωμένων.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή άρση των προειδοποιήσεων σχετικά με τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αρχικά επικεντρώνει στον ενδοευρωπαϊκό χώρο.

Υπενθυμίζεται πως, μετά την χαλάρωση πριν από την περίοδο των διακοπών, η αυστριακή κυβέρνηση είχε κάνει ένα βήμα πίσω και, παραπέμποντας στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εξέδωσε την 1η Ιουλίου προειδοποίηση για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Αυξάνοντας την προειδοποίηση στο επίπεδο ασφάλειας "έξι", η κυβέρνηση συνιστά "επειγόντως" στους Αυστριακούς να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες χώρες, ενώ τα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού ή μια 14ήμερη καραντίνα είναι ήδη υποχρεωτικά κατά την είσοδο από αυτές τις χώρες, είχε τονίσει Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ , προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής των προϋποθέσεων εισόδου από την Κροατία, υπάρχει όμως σαφής σύσταση στους Αυστριακούς να μην μεταβούν στα Δυτικά Βαλκάνια, από τα οποία περίπου 530.000 άνθρωποι με οικογενειακές ρίζες στις χώρες αυτές ζουν σήμερα στην Αυστρία.

Παρατηρητές ανέφεραν σχετικά πως, με την ταξιδιωτική προειδοποίηση της 1ης Ιουλίου για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Αυστρία βρισκόταν σε αντίθεση σε μια κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε ληφθεί μία ημέρα ενωρίτερα και προέβλεπε την άρση των απαγορεύσεων εισόδου που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού για 14 τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Διαβαστε επισης