Media

Αυστραλία: Το Facebook δεσμεύεται να χορηγήσει 1 δισ. δολάρια στα μέσα ενημέρωσης


Μια υπόσχεση και μεταμέλεια: αφού δέχθηκε έναν χείμαρρο κριτικής επειδή απέκλεισε, προσωρινά, ειδησεογραφικά άρθρα στην Αυστραλία σε διαμαρτυρία για νόμο που ζητεί από τους γίγαντες της τεχνολογίας να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης, το Facebook θέλει να επανορθώσει επενδύοντας "τουλάχιστον" ένα δισεκατομμύριο δολάρια στα ειδησεογραφικά περιεχόμενα τα τρία προσεχή έτη.

"Έχουμε ήδη επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια από το 2018, για να υποστηρίξουμε την βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, και προβλέπουμε να επενδύσουμε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο επιπλέον τα τρία προσεχή έτη", γράφει σε χθεσινή του ανάρτηση ιστολογίου ο Νικ Κλεγκ, ο υπεύθυνος δημοσίων υποθέσεων του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η δέσμευση αυτή ανακοινώνεται την ώρα που οι ψηφιακοί όμιλοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, οι οποίες θέλουν να τους υποχρεώσουν να πληρώνουν για τα ειδησεογραφικά περιεχόμενα που μεταδίδουν στις πλατφόρμες τους.

"Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η ποιοτική δημοσιογραφία έχει ζωτική σημασία για τη λειτουργία των κοινωνιών μας --ενημερώνοντας και δίνοντας αξία στους πολίτες και καθιστώντας υπεύθυνους τους ισχυρούς" για τις πράξεις τους, σημειώνει.

Ο Νικ Κλεγκ δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά την διανομή των μελλοντικών επενδύσεων στα μέσα ενημέρωσης, ούτε για την μορφή που θα πάρουν αυτές, αν θα πρόκειται για καταβολές, αν θα χορηγηθούν για συμπράξεις, εκπαίδευση, πνευματικά δικαιώματα ή συγγενικά δικαιώματα.

"Το Facebook θέλει περισσότερο από ποτέ να συνεργαστεί με εκδότες του Τύπου", υπογραμμίζει μόνον ο Κλεγκ.

Η δέσμευση του ομίλου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γίνεται την επομένη της λήξης ενός ομηρικού μπρα ντε φερ μεταξύ αυτού και της κυβέρνησης της Αυστραλίας για σχέδιο νόμου της που έχει στόχο τη ρύθμιση των σχέσεων ανάμεσα στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και τους κολοσσούς που κυριαρχούν στο διαδίκτυο και λαμβάνουν σημαντικό μέρος των διαφημιστικών εσόδων.

Αφού απέκλεισε τη δημοσίευση συνδέσμων για ειδησεογραφικά άρθρα που προέρχονταν από τοπικά ή διεθνή μέσα ενημέρωσης σε αντίποινα γι'αυτόν τον νόμο που βρισκόταν ακόμη υπό συζήτηση, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Instagram και του WhatsApp τελικά υποχώρησε, συνάπτοντας συμφωνία την τελευταία στιγμή με την Καμπέρα που αφορά την αμοιβή των μέσων ενημέρωσης για τα περιεχόμενά τους που αναπαράγονται στις πλατφόρμες τους.

Ο νόμος υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί από το αυστραλιανό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτή θα εγγυάται ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί "θα αμείβονται δίκαια για το περιεχόμενο που παράγουν, συμβάλλοντας κατ'αυτόν τον τρόπο στο να παραμείνει ζωντανή η δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος στην Αυστραλία".
Όπως η Google

Το νέο πακέτο ισοδυναμεί με τη δέσμευση που ανέλαβε τον Οκτώβριο η Google να καταβάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε περίοδο τριών ετών σε εκδότες Τύπου, όπως το Der Spiegel και η Die Zeit στη Γερμανία, προκειμένου να χρησιμοποιεί τα περιεχόμενά τους για ένα νέο εργαλείο που ονομάστηκε Google News Showcase στο πλαίσιο συμπράξεων.

Ο Κλεγκ, πρώην δεύτερος στην ιεραρχία της βρετανικής κυβέρνησης, επωφελήθηκε επίσης της ανακοίνωσης των επενδύσεων αυτών για μια παραδοχή λάθους μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αυστηρή στάση που επέδειξε ο όμιλος στην Αυστραλία.

"Δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία", εξηγεί. Οφείλαμε να πάρουμε μια απόφαση γρήγορα επειδή ήταν νομικά απαραίτητο να το κάνουμε προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Κάναμε λοιπόν λάθος εφαρμόζοντάς το αυτό με υπερβολικά αυστηρό τρόπο. Κάνοντάς το αυτό αποκλείσαμε άθελά μας κάποια περιεχόμενα. Ευτυχώς, αυτό αναιρέθηκε αρκετά γρήγορα", προσθέτει.

Ο Νικ Κλεγκ καταφέρεται ωστόσο, χωρίς να τον κατονομάζει, εναντίον του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, ο όμιλος του οποίου πίεζε για την υιοθέτηση του νέου νόμου στην Αυστραλία.

"Το Facebook θα αναγκαζόταν να καταβάλλει ενδεχομένως απεριόριστα ποσά σε πολυεθνικούς ομίλους των μέσων ενημέρωσης", υπογραμμίζει. "Είναι σαν να αναγκάζεις τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να χρηματοδοτούν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς επειδή οι άνθρωποι θα τους ακούν την ώρα που οδηγούν και να αφήνεις τους σταθμούς να ορίσουν την τιμή", προσθέτει.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν με την αυστραλιανή κυβέρνηση σημαίνει ότι στο Facebook και στην Google --που βρίσκονταν ιδιαιτέρως στο στόχαστρο αυτού του σχεδίου νόμου-- δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις αν συνάπτουν ορισμένες συμφωνίες με τοπικά μέσα ενημέρωσης για να πληρώνουν τις πληροφορίες. Σε αυτές δόθηκε μια διορία δύο μηνών για να διαπραγματευτούν τις ρυθμίσεις αυτές και να αποφύγουν μια δεσμευτική διαιτησία.

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης θα λάβουν έτσι εκατομμύρια δολάρια από την Google και το Facebook. Από την πλευρά τους, οι γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας δεν θα μπορούν να πληρώσουν πιο υψηλά ποσά από αυτά για τα οποία θα έχουν συμφωνήσει με τα μέσα ενημέρωσης, γεγονός το οποίο θα αποτρέψει ένα διεθνές προηγούμενο.

Η Google έχει εξάλλου ήδη δεχθεί να καταβάλλει "σημαντικά ποσά" σε αντάλλαγμα για περιεχόμενα του ομίλου μέσων ενημέρωσης News Corp. του Μέρντοχ.

Ο Καναδάς εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει παρόμοια μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης