Η μεγάλη εγκληματικότητα και η δράση των συμμοριών στο Μεξικό, ώθησαν χθες Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει μια ιδιαίτερα αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς τουρίστες να αποφεύγουν εντελώς πέντε μεξικανικές πολιτείες, κάτι που συνήθως κάνει για εμπόλεμες χώρες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέταξε τις πολιτείες Κολίμα, Μιτσοακάν, Σιναλόα, Ταμαουλίπας και Γκερέρο στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας με τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Από την οδηγία δεν γλίτωσε ούτε η πόλη Ακαπούλκο που κάποτε ήταν ένα γνωστό θέρετρο το οποίο προτιμούσε η ελίτ του Χόλιγουντ, περιλαμβανομένου του Φρανκ Σινάτρα και της Ρίτα Χέιγουορθ. Πλέον όμως στο Ακαπούλκο, που βρίσκεται στην πολιτεία Γκερέρο, καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φόνων παγκοσμίως καθώς έχει πέσει θύμα του βίαιου πολέμου μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
«Ένοπλες οργανώσεις δρουν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση σε πολλές περιοχές της Γκερέρο. Τα μέλη των συμμοριών αυτών στήνουν οδοφράγματα και επιτίθενται σε τουρίστες», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατάταξε ολόκληρο το Μεξικό στο δεύτερο επίπεδο της τετραβαθμιαίας κλίμακας για τις ταξιδιωτικές οδηγίες. «(Οι τουρίστες) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο Μεξικό εξαιτίας της εγκληματικότητας (...) των βίαιων εγκλημάτων, όπως οι ανθρωποκτονίες, οι απαγωγές, οι ληστές που είναι ευρέως διαδεδομένα», τόνιζε στην ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας στους πολίτες της σε κάποιες περιοχές του Μεξικού, καθώς οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαγορεύεται να μεταβαίνουν σε αυτές.
Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών έχουν συμβάλει στον αριθμό ρεκόρ των φόνων που καταγράφηκαν πέρυσι στο Μεξικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα ακόμη πλήγμα στον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο ο οποίος είχε δεσμευθεί να περιορίσει τη βία.
Τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από δέκα πολιτικοί, αξιωματούχοι και υποψήφιοι για διάφορες θέσεις έχουν σκοτωθεί σε πολιτείες όπου αντίπαλες συμμορίες συγκρούονται για τον έλεγχο των δρόμων των ναρκωτικών.