Πολιτική

Αυστηρή προειδοποίηση των Θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια


Μήνυμα των δανειστών ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν ξανά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Που βγάζουν «κίτρινη» κάρτα

 Άμεση διευθέτηση-επίλυση του μείζονος ζητήματος των «κόκκινων» δανειών που ταλανίζει τις ελληνικές τράπεζες, ζητούν οι Θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα δεν διστάζουν να απευθύνουν σαφείς προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά, πως αν δεν διευθετηθεί το εν λόγω θέμα, τότε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επί της ουσίας αφήνουν να κρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» το λεγόμενο bail in, όπου μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες θα κληθούν να «πληρώσουν» το κόστος μια νέας ανακεφαλαιοποίησης.  Παράλληλα οι Θεσμοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν καταδεικνύει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί, που θα ωφελούσαν το τραπεζικό σύστημα το οποίο-σύμφωνα πάντα με τους δανειστές- βρίσκεται εγκλωβισμένο στα δεσμά της κυβερνητικής αναλγησίας.

Το μείζον θέμα για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια, που χαρακτηρίζονται ως το μεγαλύτερο «βαρίδι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Βαρίδι το οποίο σύμφωνα πάντα με τους Θεσμούς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία που στενάζει, καθώς δεν «τροφοδοτείται» με τους ανάλογους πόρους από το τραπεζικό σύστημα. Γι΄ αυτό τον λόγο οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε πρόσφατες επαφές που είχαν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη, σε ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση, αν δεν έχει διευθετηθεί μέχρι τότε το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των Θεσμών διαμήνυσαν ότι η οποία νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1.1.2016 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το αποκαλούμενο bail in. Βάζουν λοιπόν στο «τραπέζι» τη… λύση του bail in, θέλοντας να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Δυσαρέσκεια για πλειστηριασμούς-διοικητική κρίση τραπεζών

Μάλιστα θεωρούν ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι άρρηκτα συνυφασμένο και με άλλα θέματα που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα οποία η κυβέρνηση δείχνει αναποφασιστικότητα και κωλυσιεργία .

Οι Θεσμοί φέρνουν ως παράδειγμα τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών ή την οριστικοποίηση ενός τελικού σχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτές οι αστοχίες, σύμφωνα με τους δανειστές, αποτελούν τροχοπέδη για το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει επαρκώς τους κακοπληρωτές και να ενισχύσει την ρευστότητα του.

Δυσαρέσκεια εκδηλώνεται, εκ μέρους των Θεσμών, αναφορικά με την διοικητική κρίση που εκδηλώθηκε τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και στις συστημικές τράπεζες, με αποκορύφωμα τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα. Επισημαίνουν ότι η εν λόγω διαμορφωθείσα κατάσταση δεν «ευνοεί» τη συγκρότηση ενός «πλαισίου» άμεσης δράσης, για την επίλυση των «κόκκινων» δανείων.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις