Tο ελληνικό χρέος πήρε την… ανιούσα το δεύτερο τρίμηνο του 2016, φτάνοντας στα 328,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, από τα 321 δισ.ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Κύρια αιτία για την αύξηση του χρέους αποτέλεσε η δόση των 7,5 δισ.ευρώ που προέκυψε από την πρώτη αξιολόγηση. Με δεδομένο ότι εκκρεμούν άλλες δύο δόσεις, η υποδόση των 2,8 δισ. και αυτή που θα προκύψει από την δεύτερη αξιολόγηση, θεωρείται βέβαιο ότι το χρέος θα αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2016. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει στη λογική δανεισμού του Δημοσίου από φορείς, όπως οι δήμοι ή οι ΔΕΚΟ, προκειμένου να καλύψεις τις τρέχουσες ανάγκες του.
Όπως προκύπτει από το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos) που πήρε το Δημόσιο, άγγιξαν τα 12 δισ. ευρώ , δηλαδή ένα εκατομμύριο ευρώ περισσότερα από το πρώτο τρίμηνο. Επίσης βελτίωση υπήρξε στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βελτιώθηκαν, που έφτασαν τα 3,1 δισ. ευρώ από τα 2,08 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπρόσθετα όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα δάνεια για τα οποία έχει δοθεί εγγύηση Δημοσίου αντιστοιχούν σε 13,8 δισ. ευρώ μειωμένα από τα 15,1 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.
Σε ότι αφορά στο χρέος, η αύξησή του το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.ευρώ, που προέκυψε από την πρώτη αξιολόγηση. Τα συγκεκριμένα χρήματα διατέθηκαν κυρίως για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το χρέος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα, μιας και έπονται άλλες δύο δόσεις.
Η πρώτη, η υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα «ξεκλειδώσει» με την διευθέτηση των 15 προαπαιτουμένων που έχουν θέσει οι δανειστές. Η δεύτερη σχετίζεται με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και υπολογίζεται να φτάσει τουλάχιστον τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα αποδοθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την αποπληρωμή τόκων. Τα υπόλοιπα χρήματα θα έχουν ως προορισμό την αποπληρωμή παλαιού χρέους.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κορύφωση του χρέους σε ποσοστό ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, θα αποτυπωθεί πλήρως στα στοιχεία του β’ εξαμήνου.