Επιχειρήσεις

Ανακύκλωση 83% στον Αερολιμένα Αθηνών


Η ανάγκη για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Το αεροδρόμιο της Αθήνας συμμετέχει όπως κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), με μια σειρά δράσεων και προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τις δραστηριότητες:

  • Το αεροδρόμιο διοργανώνει και φέτος Διαγωνισμό Ανακύκλωσης για τους εργαζόμενους της ευρύτερης αεροδρομιακής κοινότητας, συνεισφέροντας στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά απορρίμματα.
  • Συνολικά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση όλων των απορριμμάτων που παράγονται στο αεροδρόμιο, το οποίο στηρίζεται στην αρχή «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει». Το σύστημα διαχείρισης προωθεί τη διαλογή στην πηγή και παρέχει οικονομικά κίνητρα για την ανακύκλωση στα τρίτα μέρη του αεροδρομίου.

Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης του αεροδρομίου από 3% το 2001 σε 83% το 2018

Περαιτέρω ενέργειες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την προστασία του περιβάλλοντος και με στόχο  τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφορούν στην Κλιματική Αλλαγή, στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στη Βιοποικιλότητα και σε άλλους τομείς.

Μερικές από τις πρωτοβουλίες, ενδεικτικά, είναι:

  1. Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή με αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του ΔΑΑ σχεδόν 50% από το 2005 έως σήμερα. Επίσης, ο ΔΑΑ από το 2015 έχει πιστοποιηθεί στο τελευταίο στάδιο «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (Neutrality) του Airport Carbon Accreditation, μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων.
  2. Εκπόνηση της πρώτης Μελέτης για την προσαρμογή του ΔΑΑ στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία στοχεύει στη διερεύνηση του πώς πρόκειται να αλλάξει το τοπικό κλίμα και πώς αυτό θα επηρεάσει τη λειτουργία του αεροδρομίου. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2019.
  3. Επιβράβευση των σχολείων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος για την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης του ΔΑΑ, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και υποστηρίζοντας περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Το 2018 οι μαθητές ανακύκλωσαν 11,5 τόνους χαρτιού, ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα η ανακύκλωση ξεπερνά τους 92 τόνους.
  4. Συνέχιση για 3η χρονιά του προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών που κατοικούν στην περιοχή των Μεσογείων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και περιηγήσεις σε μαθητές Λυκείου των όμορων Δήμων, σε χώρους του αεροδρομίου που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό, όπως είναι το Φωτοβολταϊκό Πάρκο, η Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων κ.α. Από την αρχή του σχολικού έτους 2018-2019 έχουν πραγματοποιηθεί 15 επισκέψεις με την συμμετοχή 557 μαθητών και των καθηγητών τους, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.
  5. Υλοποίηση του προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη των Υγροτόπων Βραυρώνας και Αρτέμιδος (Αλυκή), σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) υπό τον αιγίδα του Δήμου Μαρκοπούλου. Παράλληλα με τους περιβαλλοντικούς στόχους του προγράμματος, κατά το έτος 2018, την περιοχή των υγροτόπων Βραυρώνας – Αρτέμιδος επισκέφτηκαν 50 εκπαιδευτικές ομάδες.  Συνολικά συμμετείχαν 2.363 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και περισσότερα από 500 άτομα από άλλους φορείς.. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Βραυρώνα: γνωρίζοντας έναν παράκτιο υγρότοπο» έχει λάβει τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και έχει  εξαιρετική αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα.
  6. Χορηγία υποτροφιών, για 16η χρονιά, σε 2 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος), ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας την ακαδημαϊκή έρευνα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
  7. Επαναπιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τη νέα έκδοση του προτύπου ISO 14001:2015.